Επιστολή Frontex στην Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου – Ζητά διευκρινίσεις έως τις 10/07

 Επιστολή Frontex στην Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου – Ζητά διευκρινίσεις έως τις 10/07

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή υπηρεσία της Frontex, σχετικά με την διαχείριση τους μεταναστευτικού από την Ελλάδα. Όπως αναφέρει η EL Pais, ο Ολλανδός διευθυντής της Frontex, Hans Leijtens, έστειλε επιστολή στον αρχηγό Συνοριακής Προστασίας και Αλλοδαπών της ελληνικής αστυνομίας, για να επισημάνει τις «καταγγελίες για μη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα Ελλάδας».

Επισημαίνεται ότι ο διευθυντής της Frontex ζητά διευκρινίσεις και πληροφορίες από τον Δημήτρη Μάλλιο, δίνοντας προθεσμία, μέχρι τις 10 Ιουλίου, ώστε να υπάρχει «γόνιμη» συνεργασία.

Η επιστολή δεν συνδέεται με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, όπου περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αλλά με δύο προηγούμενα περιστατικά, όπου όπως υποστηρίζεται παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Μαΐου, όταν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκαν σε μια φουσκωτή σχεδία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έφεραν στην δημοσιότητα οι New York Times και σύμφωνα με την επιστολή, είναι απτή απόδειξη, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, όπως τονίζει η ισπανική El Pais, οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στα σοβαρά ερωτήματα, που τέθηκαν από τον διεθνή τύπο.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Frontex έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, και όπως τονίζεται στην επιστολή του Leijtens, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Jonas Grimheden, όσο και με την επιχειρησιακή ομάδα της επιχείρησης Poseidon, «εντόπισαν μια σειρά από πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν σε σχέση στα γεγονότα και στα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα

Ταυτόχρονα, στην επιστολή του διευθυντή της Frontex, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρεται και ένα δεύτερο περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε στις 22 Απριλίου, στο οποίο συμμετείχε πορτογαλικό πλοίο της Frontex. Όπως τονίζεται «γνωρίζω ότι μπορεί να υπάρχουν συνεχείς έρευνες σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρονται παραπάνω», λέει ο Ολλανδός, «ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι υψίστης σημασίας για το πρακτορείο να λαμβάνει όλες τις διευκρινίσεις και πληροφορίες που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος εν όψει της τρέχουσας και μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και του οργανισμού».

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται σε μία συγκυρία, όπου οι σχέσεις της Frontex με τις ελληνικές αρχές, είναι τεταμένες, με αποτέλεσμα η μελλοντική τους συνεργασία, να είναι στον «αέρα», όπως αναφέρει το ισπανικό μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Jonas Grimheden, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), είπε πριν λίγες μέρες, ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών, αποσύροντας δυνητικά δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Η El Pais επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του Leijtens είναι ασυνήθιστη και αποκαλύπτει μια αυξανόμενη δυσπιστία προς τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των συνόρων. Η ανησυχία για τήρηση του νόμου, σε κάθε περίπτωση, προσθέτει έναν άλλο σχετικό φόβο της Frontex: να μην σπιλώσει το όνομα του οργανισμού ή του διευθυντή του, που διορίστηκε πρόσφατα τον Μάρτιο.

Τονίζεται, επίσης ότι ο Leijtens αντικατέστησε επίσης τον Γάλλο Fabrice Leggeri, ο οποίος ήταν «επιβαρυμένος» από κατηγορίες για έλλειψη ελέγχου στις παράνομες επιστροφές στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σχετικά Άρθρα