Επιμένει το Reuters με μαρτυρίες σοκ για την τραγωδία στην Πύλο: “Σταματήστε” ούρλιαζαν στο λιμενικό

 Επιμένει το Reuters με μαρτυρίες σοκ για την τραγωδία στην Πύλο: “Σταματήστε” ούρλιαζαν στο λιμενικό

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου, στο πρακτορείο Reuters το ελληνικό λιμενικό έδεσε το πλοιάριο και προσπαθώντας να το ρυμουλκήσει, προκάλεσε την ανατροπή του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που αναφέρει ότι έχει δει επίσημα έγγραφα, έξι από τους εννέα επιζώντες που έχουν καταθέσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές που διερευνούν τις συνθήκες του ναυαγίου, αναφέρθηκαν στην καταστροφική απόπειρα σκάφους του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το υπερφορτωμένο πλοιάριο, που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, Σύρος επιζών είπε ότι αυτός και άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο Adriana, ούρλιαζαν προς τους λιμενικούς «Σταματήστε!», την ώρα που το σκάφος του Σώματος έδεσε με σχοινί το πλοιάριο και και άρχισε να ρυμουλκεί ανεβάζοντας ταχύτητα. Αυτό είχε αποτέλεσμα το πλοιάριο να ταλαντεύεται αριστερά και δεξιά, έως ότου ανατράπηκε.

Τρεις άλλοι μάρτυρες είπαν ότι δεν γνώριζαν τι προκάλεσε την ανατροπή του πλοιαρίου.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν δημοσιεύει τα ονόματα των εννέα επιζώντων που έδωσαν καταθέσεις, καθώς δεν μπορεί να τα δημοσιοποιήσει.

Τονίζει πάντας ότι οι καταθέσεις των έξι μαρτύρων έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις δημόσιες δηλώσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι δεν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους και πως το πλοιάριο ανατράπηκε ενώ το σκάφος του λιμενικού ήταν περίπου 70 μέτρα μακριά.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει θέματα που αποτελούν αντικείμενο απόρρητης και εν εξελίξει έρευνας της δικαιοσύνης, ενώ οι Έλληνες εισαγγελείς απαγορεύεται από τον νόμο να σχολιάζουν εν εξελίξει έρευνες.

Οι εννέα επιζώντες τους οποίους επικαλείται το Reuters, κατέθεσαν στους εισαγγελείς στις 17-18 Ιουνίου.

Επίσης, το πρακτορείο αναφέρεται σε ακόμη δύο επιζώντες του ναυαγίου, που μίλησαν στο Reuters και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, λέγοντας ότι φοβούνται τυχόν αντίποινα από τις ελληνικές αρχές. Ο ένας, που κατονομάζεται μόνο ως Μοχάμεντ, περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που έζησε κατά την ανατροπή του πλοιαρίου, λέγοντας ότι αυτό συνέβη όταν το λιμενικό άρχισε να ρυμουλκεί το σκάφος.

  • «Μας ρυμούλκησαν με ταχύτητα και το πλοίο αναποδογύρισε. Ταλαντεύτηκε δεξιά, αριστερά, δεξιά και αναποδογύρισε. Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο», είπε ο Μοχάμεντ και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι άνθρωποι πνίγονταν ο ένας τον άλλον. Ήταν νύχτα και υπήρχαν κύματα. Ήταν τρομακτικό».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μία μέρα μετά το ναυάγιο, στις 15 Ιουνίου, εκπρόσωπος του Λιμενικού, απαντώντας σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που μετέφεραν δηλώσεις επιζώντων που έλεγαν ότι σκάφος ρυμουλκήθηκε, αρνήθηκε δημοσίως ότι σκάφος του Λιμενιού έδεσε σχοινί στο Adriana οποιαδήποτε στιγμή. Στις 16 Ιουνίου, άλλαξε το αφήγημα του Λιμενικού, που ανακοίνωσε ότι σκάφος του είχε δέσει ένα σχοινί στο Adriana για να το βοηθήσει να πλησιάσει πιο κοντά για να επικοινωνήσει, αλλά αρνήθηκε ότι προσπάθησε στη συνέχεια να το ρυμουλκήσει.

Ο Νίκος Σπανός, απόστρατος ναύαρχος της ελληνικής ακτοφυλακής, δήλωσε στο Reuters ότι είναι απίθανο σκάφος του Λιμενικού να είχε επιχειρήσει έναν τόσο επικίνδυνο ελιγμό όπως να ρυμουλκήσει το πλοίο με τους πρόσφυγες. «Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια καλύτερη επαφή για να βοηθήσει το σκάφος και να αξιολογήσει την κατάσταση. Αυτό κατανοώ. Γιατί αν είχαν προσπαθήσει να το ρυμουλκήσουν ή οτιδήποτε άλλο, θα ήταν πολύ επικίνδυνο και αυτό δεν θα ήταν ήταν ο σωστός τρόπος για να το κάνει».

Σχετικά Άρθρα