Wagner: Υπό κατασκευή η νέα βάση των μισθοφόρων στη Λευκορωσία

 Wagner: Υπό κατασκευή η νέα βάση των μισθοφόρων στη Λευκορωσία

Δορυφορικές φωτογραφίες που φαίνονται να καταγράφουν την κατασκευή στη Λευκορωσία στρατοπέδου για εξόριστους μισθοφόρους της Wagner μετά την βραχύβια ανταρσία τους στη Ρωσία, διέρρευσαν ανεξάρτητα λευκορωσικά ΜΜΕ στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους Moscow Times.

Σύμφωνα με το δίκτυο Belarus Golovnovo Mozga στο  Τelegram δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στο 27 Ιουνίου καταγράφουν οικοδομικές εργασίες σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Οσιπόβιτς, κάπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Μινσκ, ενώ στο ίδιο μέσο ντόπιο υποστήριξαν ότι παρατήρησαν «περίεργη δραστηριότητα» με «μεγάλο αριθμό» οικοδόμων κοντά στο σημείο.

Αποκαλύψεις για τη βάση της Wagner στη Λευκορωσία

Αλλά και οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες των ίδιων εγκαταστάσεων, που ελήφθησαν από την Planet Labs τη Δευτέρα, δύο 24ωρα μετά την αιφνίδια διακοπή της πορείας προς τη Μόσχα των μαχητών της Wagner, ενώ μέχρι την επομένη είχε μεταμορφωθεί ένα αθλητικό γήπεδο έκτασης περίπου οκτώ στρεμμάτων μέσα στην περιφραγμένη στρατιωτική βάση και γέμισε με τουλάχιστον έξι σειρές από κάτι που δείχνει να είναι προσωρινές κατασκευές, σαν μεγάλες σκηνές. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης παρόμοιες κατασκευές σε ανοιχτές περιοχές δίπλα στο γήπεδο.

Το μέγεθος, το χρώμα και η διάταξη των κατασκευών είναι παρόμοια με άλλα στρατόπεδα με στρατιωτικές σκηνές που έχουν κατασκευαστεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τις αρχές του 2022. Οι φωτογραφίες είναι θολές επειδή ελήφθησαν από τους δορυφόρους Dove μέσης ανάλυσης της Planet Labs.

Ανησυχία στην ανατολική Ευρώπη για τη παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία

Η μετακίνηση δυνάμεων της Wagner στη Λευκορωσία έχει προκαλέσει συναγερμό σε νατοϊκούς συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη – από την Πολωνία μέχρι τις χώρες της Βαλτικής, που προειδοποιούν ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια.

Ωστόσο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να καθησυχάσει ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής.

«Αν η Wagner αναπτύξει στη Λευκορωσία τους δολοφόνους κατά συρροή, όλες οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα μετά από συνάντηση στη Χάγη με τον Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες έξι άλλων νατοϊκών συμμάχων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί τι θα σημάνει για συμμάχους η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία, τονίζοντας, όμως, ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα προστατέψει «κάθε σύμμαχο, κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους» έναντι απειλών «από τη Μόσχα ή το Μινσκ».

Σχετικά Άρθρα