FT: Υπό κράτηση ο Ρώσος στρατηγός Σουροβίκιν – Φαίνεται πως γνώριζε για τις κινήσεις Πριγκόζιν

 FT: Υπό κράτηση ο Ρώσος στρατηγός Σουροβίκιν – Φαίνεται πως γνώριζε για τις κινήσεις Πριγκόζιν

Υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται ο κορυφαίος στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται στην ανταρσία της Wagner. Ο γνωστός και ως «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας» του Πούτιν, κρατείται στις ρωσικές φυλακές, καθώς φαίνεται να γνώριζε από πριν για τις κινήσεις του Πριγκόζιν, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν ο Σουροβίκιν, που είναι ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής δύναμης εισβολής στην Ουκρανία, έχει κατηγορηθεί ως συνωμότης στην εξέγερση ή απλώς κρατείται για ανάκριση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην κορυφή των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσαν μέλη της ελίτ της Μόσχας στους FT, με τον Ρώσο πρόεδρο να προσπαθεί να καταστείλει τους επικριτές, να αποκαταστήσει την τάξη αλλά και την κυριαρχία του μετά την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος εδώ και τρεις δεκαετίες.

Όσοι από τους σκληροπυρηνικούς τάσσονταν υπέρ της Wagner έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι πιστοί του Πούτιν, όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, έχουν λάβει βήμα και εμφανίζονται δημοσίως να συμμετέχουν σε συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ομιλία του Πούτιν στην Εθνοφρουρά ο Ρώσος πρόεδρος είχε δίπλα του τον Σοϊγκού, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι χαίρει της στήριξής του.

«Ο Πούτιν γνώριζε εκ των προτέρων για [τα σχέδια εξέγερσης του Πριγκόζιν], όπως καταλαβαίνουμε, και έτσι μπορούσε να προετοιμαστεί σε κάποιο βαθμό», δήλωσε δυτικός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ήταν σε θέση να δει ποιος έκανε τι εκείνη την ημέρα. Και τώρα “τακτοποιεί” το σπίτι του».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή στους FT, εκτιμάται ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι αξιωματούχοι. Στη σύγκρουση του Πριγκόζιν με το στρατιωτικό κατεστημένο στη Μόσχα κλιμακώθηκε, ο Σουροβίκιν εκτιμάται ότι λειτούργησε ως μεσολαβητής. Αυτό προκύπτει από τις καλές σχέσεις που είχε με τον Πριγκόζιν.

Μόλις η σύγκρουση εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση την Παρασκευή, ο Σουροβίκιν κατέγραψε μια σύντομη δήλωση σε βίντεο με την οποία καλούσε τους μαχητές του Wagner να κατεβάσουν τα όπλα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ο βετεράνος Ρώσος δημοσιογράφος Alexei Venediktov δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Σουροβίκιν «δεν έχει έρθει σε επαφή με την οικογένειά του εδώ και τρεις ημέρες. Ούτε οι φρουροί ασφαλείας του απαντούν».

Κάτι άλλο που επίσης επιβάρυνε τη θέση του στρατηγού ήταν ότι συγκρούστηκε με τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να τον υποβιβάσει από επικεφαλής της ρωσικής εισβολής μετά από λίγους μήνες.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Πέμπτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Σουροβίκιν και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα έπρεπε να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στο υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με το ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι περίμενε «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Σχετικά Άρθρα