Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα – Η αντίδραση Μητσοτάκη

 Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα – Η αντίδραση Μητσοτάκη

Σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου θα προχωρήσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι πλέον υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Οι σχετικές διαδικασίες θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών. Ο νέος πρόεδρος της ΚΟ – ακόμη κι αν έχει προσωρινό χαρακτήρα – θα είναι ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών. Επίσης, θα έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της ΚΟ.Η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη που αναμένεται για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των προγραμματικών δηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 Ιουλίου.

Με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασίες αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος παρέπεμψε στο καταστατικό του κόμματος, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει το να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Εντός του ΣΚ η Πολιτική Γραμματεία με θέμα το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου από την βάση

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα

Η απόφασή του Αλέξη Τσίπρα είναι προφανές ότι προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις….

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε λόγο για “μία αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σε εθνικές εκλογές.”

Εκτίμησε επίσης ότι: “Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος” και πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα, που τα τελευταία χρόνια – και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση – ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με το διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.”

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης: “Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και σε αυτό τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ ελπίζω να τον βρει και το εύχομαι ειλικρινά.”

«Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο» λέει  ο Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης, λίγα λεπτά με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, με μια ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε: «Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο! Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα».

polakis

«Έντιμος όσο κανείς» έγραψε η Έλενα Ακρίτα

«Έντιμος όσο κανείς. Οραματικός σε όλη την πορεία του. Γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο πλευρό του ό,τι κι αν αποφασίσει. Ξεκάθαρα πράγματα».

akrita

Τσακαλώτος για Τσίπρα: Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο στίγμα στο κόμμα μας

Την πρώτη του ανάρτηση μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ” γράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ανάρτησή του και συνεχίζει λέγοντας πως ο κύκλος αυτός “μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες”.

“Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνιας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας” συνεχίζει στην ανάρτησή του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση”.

Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Φαραντούρης: Ο Τσίπρας έφτασε ψηλά χωρίς οικογενειοκρατία και διαπλοκή – Μικρόψυχη η δήλωση Μητσοτάκη

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του -μέχρι πρότινος- προέδρου του κόμματος, Νίκος Φαραντούρης, μίλησε στην εκπομπή “Live News” για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά την απόφαση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι ανθρώπινες στιγμές αυτές, που μας γεμίζουν θλίψη και δε νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια πολύ γενναία απόφαση, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθηση και ενσυνείδηση. Πήρε μια απόφαση που τον τιμά», είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Σε αυτές τις στιγμές είναι ανθρώπινο, άνθρωποι που συνδέθηκαν μαζί του να είναι δίπλα του. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός του ότι θα μας λείψει, δε θα μας λείψει το επόμενο χρονικό διάστημα στα πολιτικά πράγματα που τόπου, το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως γιατί γνωρίζω ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα δεν εξαντλείται στη θητεία του ως πρωθυπουργού ή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Έχει μάθει στα δύσκολα»

Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μάθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Να αναλογιστούμε το ποιόν του ανδρός. Ξεκίνησε από ταπεινά και έφτασε ψηλά χωρίς σαν είναι προϊόν οικογενειοκρατίας και διαπλοκής. Πίστεψε σε ιδέες και μπόρεσε να τις μεταδώσει με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει. Αυτές οι ιδέες τον έφτασαν να ηγηθεί ενός κόμματος κυβερνητικού και να αναλάβει και τα ηνία της χώρας (…) Το εκλογικό σύστημα ηττήθηκε, οι ιδέες δεν ηττήθηκαν», είπε και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην ιστορική του διαδρομή και υπό αρκετά δύσκολες και δυσκολότερες συνθήκες, ότι μείνει ενωνόμενος παρά το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σκάφος».

«Μικρόψυχη η δήλωση Μητσοτάκη»

«Δε συμμερίζομαι καθόλου αυτά που ακούστηκαν μετά τη γενναία παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και θεωρώ αρκετά μικρόψυχη τη δήλωση του εν ενεργεία πρωθυπουργού της χωράς, ο οποίος απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο βρήκε μόνο σχόλια τα οποία κατέκρινε, τοξικά. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήταν εξόχως μικρόψυχη και τοξική», τόνισε.

Όσο για το αν ο ίδιος σκοπεύει να είναι υποψήφιος πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ:  «Δεν είναι κάτι που είχα σκεφτεί. Είναι πρόωρη η συζήτηση. Αυτήν την στιγμή προέχει να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος, να εκλέξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και κατόπιν να δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου. Η προίκα που μας αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλη, πλούσια και ακριβή και έχουμε υποχρέωση να την τιμήσουμε».

Δούρου: Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είχε προδιαγραφεί από το βράδυ των εκλογών

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Live News στο Mega. Όπως είπε η Ρένα Δούρου, απουσιάζει από τη χώρα από τη Δευτέρα, λόγω της συνεδρίασης της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου, έτσι δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει και λάμβανε τόσες ειδοποιήσεις και μηνύματα στο κινητό της.

«Δεν το γνωρίζαμε(σ.σ πως θα παραιτηθεί) και τώρα που είμαστε πιο ψύχραιμοι θα δούμε πως η απόφασή του Αλέξη Τσίπρα είναι μια γενναία απόφαση, η οποία είχε προδιαγραφεί στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής. Εάν κάποιος ήθελε να τον ακούσει, θα το καταλάβαινε. Είναι μία απόφαση που δείχνει το μέγεθος του ανδρός και είναι μία απόφαση που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει πάντα πλήρως την ευθύνη».

Στη συνέχεια η κ. Δούρου, απάντησε και στο ποιος θα αναλάβει από εδώ και πέρα την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πρέπει ως κόμμα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και σε αυτό που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρεί πως μπορεί να τρέξει για να μπει στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και σε αυτό που μας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα δεν υπάρχει κάποιος όχι γατί κρύβεσαι αλλά γιατί ακούσαμε πολύ σοβαρά αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

Η κα Δούρου αναφέρθηκε και στην δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Ξαφνιάστηκα με τη δήλωση του πρωθυπουργού. Θα μπορούσαν να τον συμβουλέψουν διαφορετικά, αν και δεν χρειάζεται γιατί είναι αυτονόητο να σέβεσαι την αποχώρηση του πολιτικού σου αντιπάλου. Εμπάθεια και καμία γενναιοδωρία. Να μην βιαστεί κανείς να ξεγράψει την Αριστερά».

Η ανάρτηση Αντώναρου

«Κανείς δεν μένει σε μια θέση που δεν θέλει. Φρονώ ότι η παραίτηση Τσιπρα δεν είναι το τελευταίο βημα του στην πολιτική. Αλλα η συνεχής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, κατά την γνώμη μου, ότι δεν θέλει να ιδρύσει κάτι άλλο. Όχι τώρα πάντως. Ενδιαφερον ότι παραμένει βουλευτης — η οχι;» σχολίασε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Βαρουφάκης: Εκτιμάται θετικά η ανάληψη της ευθύνης της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με πραγματική παραίτηση

“Η ανάληψη της ευθύνης της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με πραγματική παραίτηση εκτιμάται θετικά – ανεξάρτητα των διαφωνιών μας. Μάλιστα, καθιστά, ακόμα επιτακτικότερη την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν συνθηκολόγησαν” τονίζει σε δήλωσή του ο Γιάνις Βαρουφάκης.

Σχετικά Άρθρα