Σαρωτικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ ,νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοίδη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

 Σαρωτικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ ,νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοίδη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ένα από τα πλάνα που ξεχώρισαν κατά την διάρκειας της ορκωμοσίας ήταν ο “βιαστικός” Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος δεν κάθισε για την καθιερωμένη φωτογραφία αλλά έφυγε προς το υπουργείο Υγείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ήδη κλείσει τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο, με όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων όλης της χώρας.Την συγκεκριμένη κίνηση δεν άφησε ασχολίαστη πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με χιούμορ σχολίασε πως ο κ. Χρυσοχοϊδης “βιάζεται να πιάσει δουλειά”.Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τα νέα στελέχη της διοίκησης του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές και των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα επιχειρήσει να λύσει ο νέος υπουργός, αφορούν τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις αναμονές για τα χειρουργεία, τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ.

Αναφορικά με το  ΕΚΑΒ, ο νέος υπουργός Υγείας εξήγησε την Τρίτη ότι ήδη σχεδιάζεται η αναβάθμισή του, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών, με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.

Ο νέος υπουργός υγείας συνομιλώντας με πάνω από 120 Διοικητές Νοσοκομείων και Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μέσω τηλεδιάσκεψης, χρησιμοποίησε αυστηρό ύφος,για να τονίσει ότι «Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί να μας το πει από τώρα». Κάτι που σημαίνει πως στο άμεσο διάστημα θα προχωρήσει σε… ξεκαθάρισμα των Διοικητών των Νοσοκομείων -οι οποίοι να σημειωθεί ότι έλαβαν παράταση στη θητεία τους λίγο πριν τις εκλογές,όπως αναφέρει το ethnos.gr

Αξιοσημείωτο είναι πως κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος Διοίκησης των νοσοκομείων -κάτι που ταυτίζεται με τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικά ότι θα υιοθετηθούν αξιοκρατικά κριτήρια.

Στην πρώτη του ομιλία ως Υπουργός Υγείας μίλησε εκτενώς για τους ανθρώπους του καθήκοντος.

«Δύναμή μου πάντα ήταν οι άνθρωποι, οι άξιοι συνεργάτες, οι αφοσιωμένοι και ικανοί δημόσιοι λειτουργοί, οι άνθρωποι του καθήκοντος.

Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, συμπαραστάτης των αναγκών τους, μαζί με τους εργαζόμενους. Συμπόρευση με τους εργαζόμενους. Αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά, για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι πάντα οι άνθρωποι, είναι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, το διοικητικό, το τεχνικό, όλοι αυτοί που συμμετέχουν καθημερινά σε αυτό τον αγώνα και θα συμμετάσχουν για να ξαναβάλουμε νέα θεμέλια πιο υγιή, πιο σύγχρονα, για να έχουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στόχος η καλύτερη καθημερινότητα

Στον μπλε φάκελο, που θα παραλάβει ο κ. Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιέχονται οι λεπτομέρειες του νέου οδικού χάρτη για την Υγεία. Στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι να μειωθούν οι αναμονές για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, να μειωθούν τα ράντζα στα νοσοκομεία, να γίνεται καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και να απλοποιηθούν για τους πολίτες οι διαδικασίες, που σχετίζονται με τα ιατρικά ραντεβού, τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και άλλα.

Επιπλέον το αμέσως προσεχές διάστημα θα επανεκκινήσει η διαδικασία διορισμού 863 γιατρών, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες και είχαν «παγώσει» λόγω εκλογών.

«Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας. Προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να επεκταθούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις παντού. Να φτάσουν, δηλαδή, σε ένα επίπεδο, ώστε η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος», ανέφερε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες, ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών, με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων. Έχει εξασφαλιστεί για όλα τα παραπάνω το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών δαπανών του, των πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην υγεία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα διατηρήσει την αρμοδιότητα του Φαρμάκου, όπως και την εποπτεία του συνολικού χώρου της δημόσιας περίθαλψης.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία θα αποτελεί αρμοδιότητα της νέας αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, τα νοσοκομεία του Υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους και η ψυχική υγεία του Υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Σχετικά Άρθρα