Τουρκικά ΜΜΕ: “Οι αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν την Τουρκία” – Στο επίκεντρο ο Γεραπετρίτης – Η έκπληξη με Δένδια

 Τουρκικά ΜΜΕ: “Οι αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν την Τουρκία” – Στο επίκεντρο ο Γεραπετρίτης – Η έκπληξη με Δένδια

Tα αρχεία τους έψαχναν χθες τα Μέσα στην Τουρκία για να βρουν δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη σε κρίσεις με την Ελλάδα καθώς δεν γνωρίζουν τι πολιτική θα ασκήσει. Η συγκυρία μπορεί να είναι θετική για τα ελληνοτουρκικά, ωστόσο ο Τουρκικός Τύπος είναι επιφυλακτικός και υπενθυμίζει δηλώσεις του Γεραπετρίτη όταν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας ήταν υψηλές. Για παράδειγμα, το 2020 για τα χωρικά ύδατα, που είπε ότι θα επεκταθούν, «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» και για το Ορούτς Ρέις την ίδια χρονιά που είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι «πλήρως προετοιμασμένη πολιτικά και επιχειρησιακά». Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε δηλώσει ότι η Αθήνα ήταν «πιο έτοιμη από ποτέ» να απαντήσει σε περίπτωση πιθανής κλιμάκωσης.

Αρκετά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την υπουργοποίηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και μάλιστα θυμούνται δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας πριν τρία χρόνια όταν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκιάς είχαν φτάσει στο «κόκκινο», ιδιαίτερα μετά την «έξοδο» του σεισμογραφικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα σε αρκετά δημοσιεύματα αναπαράγονται οι ίδιες ακριβώς δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη κυρίως να απαντάει σε τουρκικές προκλήσεις και να σημειώνει πως η Ελλάδα θα απαντήσει εφόσον προκληθεί, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ θυμούνται και μία αναφορά του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «απρόβλεπτο».

Σε άρθρο της εφημερίδας Ηurriyet με τίτλο «Δεύτερη θητεία Μητσοτάκη στην Ελλάδα: Έκανε υπουργό Εξωτερικών τον έμπιστο Γιώργο», γίνεται ένας παραλληλισμός της επιλογής Γεραπετρίτη με την αντίστοιχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου και επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

“Έβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό ως “έμπιστό του”

«Ο Έλληνας ηγέτης έβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό ως ‘έμπιστό του’. Αυτή η επιλογή συνδέεται με την επιλογή του Χακάν Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές του Μαΐου, τον οποίο ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί ‘ο έμπιστός μου’. Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον ‘φίλο μου’».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ένα σύντομο βιογραφικό του Γιώργου Γεραπετρίτη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον ρόλο του μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπου διετέλεσε μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και επαναφέρει δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών όταν οι σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας ήταν τεταμένες το 2020.

«Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργούσε ‘επιθετικά’ και είπε ότι ‘δε θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο’ υπό αυτές τις συνθήκες. Ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ‘απρόβλεπτος’, δήλωσε ότι είναι ‘έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο’».

Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στους βουλευτές που εξελέγησαν από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τους οποίους αποκαλεί «Τούρκους» και σημειώνει πως «στοχοποιήθηκαν» από τη ΝΔ, ενώ γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή.

«Έκπληξη από ρατσιστικό κόμμα» αναφέρεται σε μεσότιτλο του άρθρου. «Οι Σπαρτιάτες που καθοδηγούνται στο παρασκήνιο από τον Ηλία Κασιδιάρη, μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλακή, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη στις εκλογές».

«Αυτό το αποτέλεσμα έκανε κάποιους να σχολιάσουν πως ‘η φασιστική Χρυσή Αυγή επέστρεψε’», προσθέτει.

Στο άρθρο τέλος γίνεται αναφορά στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην επικοινωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη.

«Οι αξέχαστες δηλώσεις του»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Miliyet, η οποία κάνει λόγο για αλλαγές που ανησυχούν την Τουρκία και χαρακτηρίζει τον Γιώργο Γεραπετρίτη ως «γεράκι».

«Τα ελληνικά μέσα έβγαλαν είδηση! Οι αξέχαστες δηλώσεις του ‘γερακιού’ Γεραπετρίτη», αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος και προσθέτει πως τον θυμούνται για τα αντιτουρκικά του σχόλια. 

«Ανακοινώνοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχουν αλλαγές που ανησυχούν την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά και όπως και στο προηγούμενο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τον «έμπιστο» του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ένα από τα πιο έμπιστα ονόματα του Μητσοτάκη ο 56χρονος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης είναι γνωστός για τις δηλώσεις του στην κρίση του 2020», θυμάται η Milliyet.

Και στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη το 2020. «Πέρυσι ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της Αθήνας θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν η ‘στιγμή είναι κατάλληλη’», αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα και σημειώνει πως η συγκεκριμένη δήλωση επανέφερε τα «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Βέβαια ούτε ο Νίκος Δένδιας λείπει από τα «πυρά» του δημοσιεύματος, καθώς όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ηγηθεί του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας.

Και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Οι αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν την Τουρκία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τουρκική έκδοση του Deutsche Welle, όπου γίνεται λόγος στον τίτλο πως «οι αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν την Τουρκία».

Το άρθρο αναφέρεται στις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και στη μετατόπιση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Άμυνας, ενώ και εδώ γίνεται αναφορά στον Γιώργο Γεραμετρίτη. Ειδικότερα υπογραμμίζει όσα έκανε ως υπουργός Επικρατείας μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και στο ζήτημα των υποκλοπών. 

Και εδώ γίνεται λόγος στις δηλώσεις Γεραπετρίτη τόσο για την περίοδο της έντασης με το Ορούτς Ρέις όσο και για τα 12 ναυτικά μίλια και αναφέρεται και σε δηλώσεις που είχε κάνει το 2021, όταν μετά από κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αντιδράσει τόσο στο πεδίο όσο και διπλωματικά σε μία πιθανή ένταση».

Επίσης, και εδώ γίνεται αναφορά στον Νίκο Δένδια και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας, αλλά και στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Έκπληξη με Δένδια στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη»

Παρόμοιες αναφορές και σε άρθρο στο Haber Global με τίτλο «Έκπληξη με Δένδια στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη» και αναπαραγωγή των ίδιων δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Ωστόσο, από εδώ δεν λείπουν οι αναφορές στον Νίκο Δένδια. «Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια τον πρώην υπουργό Εξωτερικών που ήταν γνωστός για τα σχόλια του κατά της Τουρκίας». 

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας δοκιμάστηκε πολλές φορές με σοβαρές κρίσεις», γράφει ακόμα το δημοσίευμα και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου 2021.

Επίσης, αναφέρεται στη νέα εποχή που μπήκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια.

Παρόμοια η εικόνα και στο δημοσίευμα του Pencere TV, όπου μάλλον έχει επιλεγεί και ο πλέον εμπρηστικός τίτλος, «Ο Έλληνας υπουργός που αύξησε την ένταση με την Τουρκία επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το νέο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που κέρδισε της εκλογές στην Ελλάδα και παρέμεινε στη θέση του, ανακοινώθηκε. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Το Γεραπετρίτης είναι ένα επίθετο που το θυμόμαστε για τις δηλώσεις που έκανε σε περιόδους έντασης της Άγκυρας με την Αθήνα τα τελευταία χρόνια». 

Και στο εν λόγω δημοσίευμα επαναλαμβάνονται οι ίδιες δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, με την τελευταία να χρονολογείται το 2021.

Σχετικά Άρθρα