Διαθήκη Μπερλουσκόνι: Φήμες για αλλαγές του “Καβαλιέρε” στο νοσοκομείο – Κληρονόμοι και περιούσια άνω των 5 δις

 Διαθήκη Μπερλουσκόνι: Φήμες για αλλαγές του “Καβαλιέρε” στο νοσοκομείο – Κληρονόμοι και περιούσια άνω των 5 δις

Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί στην Ιταλία η υπόθεση της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μέλλον των ΜΜΕ που ήλεγχε ο «Καβαλιέρε». Μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και μεγιστάνα των media, μυστήριο επικρατεί για το ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία της αυτοκρατορίας του.

Η οικογένεια Μπερλουσκόνι αποφάσισε να περιμένει πρώτα την γενική συνέλευση των μετόχων της Fininvest, στο Μιλάνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η περιουσία του «Καβαλιέρε»

Πρόκειται για την εταιρία επενδύσεων, που ελέγχει το σύνολο των μετοχών του ομίλου Μπερλουσκόνι, οπότε πρέπει να αποφευχθούν εκπλήξεις και εντάσεις. Αναφορικά με την αμύθητη περιουσία, η αξία των επιχειρήσεων που δημιούργησε ο «Καβαλιέρε» εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, με πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενους.

Το κύριο ερώτημα παραμένει ποιος θα αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο των εταιριών: Οι μετοχές θα μοιραστούν σε απολύτως ίσα ποσοστά ανάμεσα στα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι ή θα ευνοηθούν η πρωτότοκη κόρη του, Μαρίνα και ο μεγαλύτερος γιος του Πιερσίλβιο, που εργάζονταν εδώ και 20 χρόνια, με τον «μίστερ τιβί»;

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ερωτήματα: αληθεύει η φήμη ότι κατά την προτελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός άλλαξε τη διαθήκη του; Η τελευταία του σύντροφος, Μάρτα Φασίνα, θα μπορέσει, όπως γράφει ο Τύπος, να ζήσει στη βίλα του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο;

Ενδιαφέρον από τη Γαλλία για τα MME

Κυρίως θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι (που περιλαμβάνει τρία τηλεοπτικά κανάλια, τον εκδοτικό οίκο Μondadori, τις ασφάλειες Mediolanum κ.α) θα μείνει ως έχει ή αν θα αποφασιστεί μερική της πώληση. Εδώ και καιρό ο γαλλικός όμιλος Vivendi έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η απάντηση έως τώρα ήταν αρνητική.

Στην περίπτωση που με το άνοιγμα της διαθήκης τα τρία μικρότερα παιδιά του μεγιστάνα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, θα υπάρξουν σχολιαστές που θα το ερμηνεύσουν ως μια «εκδίκηση» του εκλιπόντα κατά της πρώην συζύγου και μητέρας τους, Βερόνικα Λάριο, που δεν τον στήριξε και ζήτησε διαζύγιο την περίοδο της πολύκροτης υπόθεσης με τα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα».

Υπάρχει και η καθαρά πολιτική παράμετρος, με το μέλλον του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι θα συνεχίσουν να το στηρίζουν με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις ή θα προτιμήσουν να διακόψουν την πολιτική εμπειρία;

Σχετικά Άρθρα