Αποκαλύψεις για Wagner: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας – Γιατί απέτυχε

 Αποκαλύψεις για Wagner: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας – Γιατί απέτυχε

Ο αρχηγός των μισθοφόρων της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε να συλλάβει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας στο πλαίσιο της ανταρσίας του περασμένου Σαββατοκύριακου, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal, ενώ αναφέρουν ότι επιτάχυνε τα σχέδιά του αφότου η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας έλαβε γνώση του σχεδίου.

Η πρόωρη εκτέλεση του σχεδίου είναι ένας από τους λόγους που μπορούν να εξηγήσουν την τελική αποτυχία του μέσα σε 36 ώρες. Ο Πριγκόζιν σταμάτησε απότομα την ένοπλη πορεία προς τη Μόσχα, η οποία αρχικά αντιμετώπισε ελάχιστη αντίσταση.

Στόχευε Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Αρχικά, η πρόθεση του Πριγκόζιν ήταν να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, ο οποίος κατείχε τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής τους σε μια νότια περιοχή που γειτνιάζει με την Ουκρανία. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποκάλυψε το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την προβλεπόμενη εκτέλεσή του.

Ο στρατηγός Βίκτορ Ζολότοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, εγχώριας στρατιωτικής δύναμης που δίνει αναφορά απευθείας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν για τις προθέσεις του Πριγκόζιν πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του. «Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με προετοιμαζόμενη εξέγερση που θα ξεκινούσε μεταξύ 22 και 25 Ιουνίου διέρρευσαν από το στρατόπεδο του Πριγκόζιν», δήλωσε ο Ζολότοφ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Υποκλοπές από δορυφόρους

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έμαθαν επίσης νωρίς για τα σχέδια του Πριγκόζιν, πρώην έμπιστου συνεργάτη του Πούτιν, αναλύοντας υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δορυφορικές εικόνες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή. Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το αρχικό σχέδιο είχε καλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά απέτυχε μετά τη διαρροή της συνωμοσίας, αναγκάζοντας τον Πριγκόζιν να ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ισχύ του Πούτιν αφού η Μόσχα απέτυχε να αποτρέψει τα στρατεύματα της Βάγκνερ από το να φτάσουν σχεδόν μέχρι τη Μόσχα παρά τη γνώση του Κρεμλίνου για τη συνωμοσία, είπαν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η συνωμοσία του Πριγκόζιν βασιζόταν στην πεποίθηση ότι ένα μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα συμμετείχε στην εξέγερση και θα στρεφόταν εναντίον των δικών τους διοικητών, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες. Οι προετοιμασίες περιελάμβαναν τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών, καυσίμων και υλικού, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών, τεθωρακισμένων οχημάτων και εξελιγμένων κινητών αντιαεροπορικών οχημάτων, κάμποσες ημέρες πριν από την επίθεση, σύμφωνα με τα ευρήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Έχοντας επίγνωση της διαρροής, ο Πριγκόζιν αναγκάστηκε στη συνέχεια να δράσει νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει. Κατάφερε να καταλάβει τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ. Η ευκολία με την οποία τα στρατεύματα της Βάγκνερ κατέλαβαν την πόλη του ενός εκατομμυρίου υποδηλώνει ότι ορισμένοι διοικητές των τακτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να ήταν μέρος της συνωμοσίας, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Πριγκόζιν είχε κοινοποιήσει τις προθέσεις του σε ανώτερους στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων πιθανώς ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί αν ο Σουροβίκιν έδωσε αυτές τις πληροφορίες στην FSB ή πώς η υπηρεσία ανακάλυψε τα σχέδια του Πριγκόζιν.

Ο Σουροβίκιν ήταν ο πρώτος ανώτερος διοικητής που καταδίκασε τη συνωμοσία την Παρασκευή και προέτρεψε τον Πριγκόζιν να σταματήσει τους άνδρες του. Οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Σουροβίκιν πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δυνάμεις της Βάγκνερ. Αυτή ήταν η μοναδική επίθεση από τακτικά στρατεύματα εναντίον των εξεγερμένων.

Σχετικά Άρθρα