Υπ. Υγείας: Το μεσημέρι αναλαμβάνει η νέα πολιτική ηγεσία

 Υπ. Υγείας: Το μεσημέρι αναλαμβάνει η νέα πολιτική ηγεσία

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Υγείας θα γίνει σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου στις 15:00, με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους «συν αυτώ», την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Υφυπουργό, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατάγεται από το Νομό Ημαθίας και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Στην πολύχρονη πολιτική σταδιοδρομία του, έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με υπουργό τον Κώστα Σημίτη, υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Σημίτη. Ήταν μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996.
Το 2009 τοποθετήθηκε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2012). Επί υπουργίας του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Την 8η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση του ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή του. Στις 31 Αυγούστου 2021 αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στις 15 Οκτωβρίου 2021, ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει θέση Ειδικού Συμβούλου, επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στις 3 Μαρτίου 2022 μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στο κόμμα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η μέχρι πρόσφατα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και αναβαθμίζεται πλέον σε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας η κα Αγαπηδάκη είχε αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2021, και από τότε υλοποίησε στο υπουργείο σημαντικό έργο όπως: το παιδιατρικό ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού, το σχέδιο Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το Δεκέμβριο του 2021, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Γνωστός στο υπουργείο ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναβαθμίστηκε από Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη θέση του ενός εκ των δύο υφυπουργών Υγείας, ενώ είχε χρηματίσει και μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στον τομέα της Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους λαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητική θέση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Ο κ. Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Ακόμα εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Θέση υφυπουργού, αρμόδιου για την ψυχική υγεία, ανέλαβε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο υπουργείο καθώς, διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ την περίοδο 2004 – 2009, θήτευσε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ο κ. Βαρτζόπουλος αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1981. Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Υπηρέτησε ως διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009. Ορίστηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σχετικά Άρθρα