Κυβέρνηση: ΦΕΚ με όλες τις αλλαγές σε υπουργεία και γραμματείες – Καταργήθηκε ο φορέας για την Ισότητα των Φύλων

 Κυβέρνηση: ΦΕΚ με όλες τις αλλαγές σε υπουργεία και γραμματείες – Καταργήθηκε ο φορέας για την Ισότητα των Φύλων

Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τη σύσταση υπουργείου, τη μετονομασία υπουργείων, καθώς και τη σύσταση, την κατάργηση και τη μετονομασία γενικών και ειδικών γραμματειών, αλλά και μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων.

Τα υπουργεία που άλλαξαν τίτλο

Πιο συγκεκριμένα, η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπ’ αριθμ. 77, στο άρθρο ένα προβλέπει τη σύσταση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τη μετονομασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε υπουργείο Ανάπτυξης, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε υπουργείο Πολιτισμού.

Το νέο υπουργείο

Στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ορκίστηκε υπουργός η Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργός Μαρία Κεφάλα.

Ειδικότερα, στο νέο υπουργείο μεταφέρονται, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Εργασίας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Καταργήθηκε ο φορέας για την Ισότητα των Φύλων

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, η ΝΔ κατάργησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 77/2023, συστήνονται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπως μεταφέρθηκαν στο πρώην Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 84/2019.

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επί της προηγούμενης διακυβέρνησης υποβαθμιζόταν διαρκώς. Αρχικά μετονομάστηκε με το Π.Δ. 84/2019 σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και με το Π.Δ 3/2021 μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.

ΦΕΚ για ισότητα φύλων

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ με όλες τις αλλαγές

Σχετικά Άρθρα