Γεραπετρίτης για ΥΠΕΞ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης

 Γεραπετρίτης για ΥΠΕΞ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης

Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΞ. «Ένα Υπουργείο – θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω». Όπως είπε, στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου «έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μου, όπως και όλης της πολιτικής ηγεσίας, με την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι καθημερινή και άμεση. Προσβλέπω στη συνεργασία αυτή και θα στηριχτώ πάνω σε αυτόν τον πυλώνα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών, μία πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα», τόνισε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις κατά την παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών:

Β. ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ: Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σύντομο διάστημα, στο οποίο είχα την ιδιαίτερη τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, και στο πλαίσιο του μεταβατικού ρόλου μου, κύρια μέριμνά μου υπήρξε η διατήρηση, ενίσχυση και δημιουργία φιλικών δίαυλων επικοινωνίας με ξένους ομολόγους μου, μεταξύ των οποίων, κυρίως, της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων γειτονικών χωρών. Επίσης, η εκπροσώπηση της χώρας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, η διασφάλιση της συνέχειας της διοίκησης και η προετοιμασία των εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Τίποτε από όλα αυτά – και θέλω να το τονίσω αυτό – δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα στελέχη όλων των κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

Κύριε Υπουργέ, έχετε κληθεί να αναλάβετε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής σε μία κρίσιμη περίοδο. Με έναν πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Ευρώπη, σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή και με μία σειρά από κρίσεις εν εξελίξει, οι οποίες ενδέχεται, όπως συνέβη το 2001, να αλλάξουν ριζικά το διεθνές σκηνικό.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι με την κατάρτιση και τις ικανότητές σας, καθώς και την πολύτιμη συνδρομή των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, ένα σχόλιο που οφείλω να κάνω για το δεύτερο σπίτι μου – όπως είχα πει και στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου – όπου πέρασα 39 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι στελεχωμένο, σε όλους τους κλάδους, με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα, την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία, τις προξενικές υπηρεσίες και, βέβαια, τη διοικητική υποστήριξη.

Για να φέρουν, όμως, σε πέρας τα καθήκοντά τους, χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία. Δηλαδή νέες τεχνολογίες, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερα στελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες και, τελευταίο, – και θέλω να τονίσω αυτό, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και απόλυτα αναγκαίο – έναν σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό.

Και πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του διπλωματικού μου γραφείου και την Διευθύντρια, την κυρία Κατερίνα Τζίμα, που με υποστήριξαν ουσιαστικά αυτόν τον μήνα.

Για μια ακόμη φορά, αγαπητέ Γιώργο, σε καλωσορίζω και σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία.

Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Πρέσβη κύριο Βασίλειο Κασκαρέλη, για την υποδοχή και, κυρίως, για το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πατρίδα. Στο πρώτο του σπίτι, θα μου επιτρέψετε να πω, όσο και αν αυτό ακούγεται ανταγωνιστικά για την οικογένεια. Ο Πρέσβης κύριος Κασκαρέλης είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες τους οποίους διαθέτει η χώρα. Θα χρειαστούμε τη σοφία του και στο μέλλον, και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω στις συμβουλές του και στις ιδέες του.

Θα ήθελα, επιπλέον, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κύριο Νίκο Δένδια, για την αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη θητεία του στο Υπουργείο αυτό, που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας.

Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών. Ένα Υπουργείο – θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω.

Στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες.

Την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβη της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία, σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Από σήμερα αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών.

Και με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρω ότι μια πολύ σημαντική πολιτική αναπτύσσεται σήμερα, που είναι στις κρίσιμες θέσεις που απαιτούν συνέχεια, όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών, να υφίστανται Υφυπουργοί εκ της Υπηρεσίας, μέσα από τα σπλάχνα του Υπουργείου, έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής.

Υποδέχομαι τον κύριο Κώστα Φραγκογιάννη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο Υπουργείο, στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας. Έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, κατά τη θητεία του έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Τέλος, τον Υφυπουργό, κύριο Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού. Ο κύριος Κώτσηρας, Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητής μου – και είναι μεγάλη τιμή για τον όποιο δάσκαλο να βλέπει τα δικά του παιδιά να προοδεύουν – και σήμερα συνεργάτης μου, υπηρέτησε ως Υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τους απανταχού Έλληνες και για την προώθηση των συμφερόντων της ομογένειας, αλλά και για τη δημόσια εικόνα της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπηρετήσει αυτήν την σοβαρή και δύσκολη αποστολή.

Αυτονοήτως, το έργο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν στηριχθεί στο Διπλωματικό Σώμα και στην Υπηρεσία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αποτελούμενος από στελέχη υψηλού κύρους, κατάρτισης και εξειδίκευσης που υπερβαίνουν εαυτόν στηρίζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μου, όπως και όλης της πολιτικής ηγεσίας, με την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι καθημερινή και άμεση. Προσβλέπω στη συνεργασία αυτή και θα στηριχτώ πάνω σε αυτόν τον πυλώνα.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών, μία πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.

Οι αρχές αυτές που διέπουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση. Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο.

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να μην επεκταθώ περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική. Θα έχουμε πολύ σύντομα την ευκαιρία, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, να αναπτύξουμε τα θέματα αυτά.

Θα ήθελα μόνο, από το βήμα αυτό, να μεταφέρω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο Πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας.

Σας ευχαριστώ θερμά και καλή μας αρχή.

Β. ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε εκτός πρωτοκόλλου, θα ήθελα να ξανά πάρω το λόγο για ένα λεπτό για να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα δευτερολογήσω όμως και εγώ.

Β. ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ: Έτσι ξεκινάνε τα διπλωματικά και θα τελειώσουμε το βράδυ. Αλλά ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τα πολύ θερμά και ευγενικά του λόγια, τα οποία, παρόλο ότι είμαι 40 χρόνια και μιλάω πολύ απλά στο διπλωματικό «πεζοδρόμιο», με συγκίνησαν και με έκαναν να κοκκινίσω. Και με την ευκαιρία ήθελα και εγώ, αφού παρουσιάσατε τους Υφυπουργούς, να τους καλωσορίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θερμές ευχαριστίες σε όλους. Ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Άρθρα