Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικασίες εξπρές για έκτακτο συνέδριο – Παρών δηλώνει ο Τσίπρας

 Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικασίες εξπρές για έκτακτο συνέδριο – Παρών δηλώνει ο Τσίπρας

Ένα πρώτο πλαίσιο για τα επόμενα βήματα του κόμματος, τα οποία αναμένεται να τρέξουν «σύντομα», προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, με απώτατο ορίζοντα τις Ευρωεκλογές, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα, τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν αρχικά το Εκτελεστικό Γραφείο και ακολούθως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να ορίσουν τις ημερομηνίες των επόμενων βημάτων, ώστε να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανάβοντας το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα συναποφασιστούν στα όργανα του κόμματος, ενώ η εκλογή από τη βάση, δηλαδή από τα περί 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, δεν θα αφορά μόνο τον Πρόεδρο, αλλά και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα αλλάξουν, με τρόπο αντίστοιχο με τις εσωκομματικές εκλογές πέρυσι τον Μάιο.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν μπει οι κρίσιμες ημερομηνίες στο κομματικό ημερολόγιο, με την αρχική βούληση της Κουμουνδούρου είναι οι διαδικασίες να εξελιχθούν άμεσα, δηλαδή ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς έπονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει οργανωτικά τις κατά τόπους υποψηφιότητές της. Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για τις ημερομηνίες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και η βαριά ήττα δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά ως προς την προσέλευση στις εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να τοποθετηθούν προς το φθινόπωρο.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας μαζικών εγγραφών που έλαβε χώρα πέρυσι, οπότε η Κουμουνδούρου διεύρυνε την κομματική της βάση μέσα από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την εκ νέου υποψηφιότητά του, επισημαίνοντας πως «αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Σχετικά Άρθρα