Έκτακτο Συνέδριο:Το μεγάλο ξεκαθάρισμα και το dead line του Αλέξη Τσίπρα

 Έκτακτο Συνέδριο:Το μεγάλο ξεκαθάρισμα και το dead line του Αλέξη Τσίπρα

Ένα νέο ορόσημο θέτει ο Αλέξης Τσίπρας για την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.Η μεγάλη αποχή από των ψηφοφόρων του χτύπησε ακόμη πιο ηχηρά καμπανάκια στην ηγεσία. Ο πρόεδρος μένει και το Νοέμβριο συγκαλεί Συνέδριο των μεγάλων μαχαιριών.Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την νέα συντριπτική ήττα του Ιουνίου ήταν μια δήλωση με καθαρά αλλά θολά σημεία.

Το στίγμα της επόμενης ημέρας το έδωσε με σαφή τρόπο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από αύριο στην Κουμουνδούρου.

Ένα νέο κόμμα, εντελώς διαφορετικό σε φυσιογνωμία με ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και λόγο.

Βαρίδια

«Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.

Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».

Αυτή η φράση συμπυκνώνει το νέο μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι ‘άλλο από το να απαλλαγεί από τα βαρίδια που κόστισαν και εξακολουθούν να κοστίζουν και προσωπικά ως επιλογές του ίδιου του προέδρου αλλά και στη συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη η παλιά φρουρά έχει τεθεί εκ των πραγμάτων εκτός μάχης. Πρωτοκλασάτα στελέχη για μια ακόμη φορά έμειναν εκτός Βουλής με την Ομπρέλα να μετρά μόλις ένα πρόσωπο στα έδρανα της επόμενης ΚΟ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων για λίγη ώρα από τα γραφεία του κόμματος φαίνεται όμως ότι τελικά δεν «βρήκαν» χρόνο για να τα πουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνέδριο επανίδρυσης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρα αναμένεται να προτείνει στε εκτελεστικό γραφείο και Πολιτική Γραμματεία που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί ΚΕ με κεντρικό ζήτημα την εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ από τα 170 χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άνοιξε ο ίδιος τη συζήτηση της διαδοχής του αφήνοντας ορθάνοιχτο το πεδίο σε όποιον επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα απέναντί του.

Αν και είναι δύσκολο να σηκώσει κάποιος ανάστημα σε αυτή τη φάση ωστόσο η πρόθεσή του είναι να μετασχηματίσει το κόμμα αφού όπως είπε έκλεισε τον πρώτο ιστορικό του κύκλο.

«Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος» δήλωσε ο κ. Τσίπρα φωτογραφίζοντας ένα οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές διεργασίες.

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΚΕ θα πρέπει να αποφασίσει για τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου το Νοέμβριο με νέα μέλη και νέα σύνθεση και το οποίο θα κληθεί μέσα από μεγάλες οδύνες αυτοκριτικής να πάρει την απόφαση για το πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει κάλπες για να κριθούν όλοι εκ νέου από τη βάση.

Όλες οι τάσεις φαίνεται συμφωνούν σε μια τέτοια διαδικασία με το ερώτημα να παραμένει για την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας αν είναι διατεθειμένη να και άλλα βήματα πίσω στην πορεία συρρίκνωσής της στους εσωτερικούς συσχετισμούς δύναμης αλλά και στην αλλαγή ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Dead line

Η εκλογή από τη βάση του κόμματος στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται αργότερα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ο ίδιος το ορόσημο της τελικής κρίσης για τον ίδιο.

Οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 24 δεν είναι μακριά και αυτό προϋποθέτει διαδικασίες εξπρές που ήδη προκαλούν αντιδράσεις στα στελέχη της Ομπρέλας που επιθυμούν μια πιο ενδελεχή αποτίμηση των αιτιών της ραγδαίας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τo blame game θα αρχίσει αργά ή γρήγορα και πλέον χωρίς το άγχος της γκάφας μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών δεν αποκλείεται να αρχίσουν να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια και επι της οθόνης.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χρόνο τώρα θα εκφραστεί στις εθνικές κάλπες των ευρωεκλογών.

Μέχρι τότε η νέα γενιά στελεχών που θα βγει μπροστά μέσα από αυτή τη διαδικασία προϋποθέτει και ότι κάποια πρόσωπα θα πάρουν αναβαθμισμένο ρόλο στο ηγετικό σχήμα του κόμματος.

Σε αυτό το μεσοδιάστημα ο κ. Τσίπρας παράλληλα πολλοί ήδη εκτιμούν ότι θα προετοιμάσει και το τελικό στάδιο για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι.

Σχετικά Άρθρα