La Repubblica: Επικοινωνία ΝΑΤΟ με Σοϊγκού για την υπόθεση Πριγκόζιν – Ανησυχία για τα πυρηνικά

 La Repubblica: Επικοινωνία ΝΑΤΟ με Σοϊγκού για την υπόθεση Πριγκόζιν – Ανησυχία για τα πυρηνικά

Ανήσυχο το ΝΑΤΟ για ένα πυρηνικό επεισόδιο στη Ρωσία λόγω της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας Wagner η συμμαχία και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχαν «ανεπίσημες επαφές» το Σάββατο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου «θεωρείται ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Σύμφωνα με την εκδοχή της, τα κεντρικά θέματα των συνομιλιών μεταξύ του «προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των αρχηγών κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων» ήταν ακριβώς η αποφυγή του κινδύνου κλιμάκωσης και η «αποτροπή πυρηνικού περιστατικού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσοχή του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε σε περισσότερες από 1.400 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για άμεση χρήση. Σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος, η Δύση ήθελε να καταστήσει αμέσως σαφές ότι «οι δυνάμεις της δεν παίζουν κανένα ρόλο στις ενέργειες που αποφασίζονται» από τους αντάρτες.

Η ρωσική πλευρά πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ως τώρα την επικοινωνία που αναφέρει η La Repubblica. Αν όντως ισχύει η επαφή μεταξύ Νατοϊκών και Ρώσων αξιωματούχων, πολύ περισσότερο αν αφορά στον ίδιον τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, θα πρόκειται για μια ουσιαστική ανανέωση της ανοικτής επικοινωνίας των δύο πλευρών για θέματα πυρηνικών θεμάτων που είχε σημειωθεί και μέχρι πριν λίγους μήνες με πρωτοβουλία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα