Κύπρος: Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια κατά Ισραηλινών – Οι δράστες δούλευαν για το Ιράν

 Κύπρος: Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια κατά Ισραηλινών – Οι δράστες δούλευαν για το Ιράν

Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε στόχο, όπως εκτιμάται, τη δολοφονία πολιτών εβραϊκής καταγωγής. Δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι υπηρεσίες πληροφοριών, που φαίνεται να συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αυτό επιτεύχθηκε με συντονισμένες ενέργειες και επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με δυτικούς εταίρους, που εικάζεται ότι είναι οι αντίστοιχες αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επιχείρηση, μετά τη σύλληψη, προ διετίας, Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος επίσης φαίνεται να δρούσε για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις αυτές τους τελευταίους μήνες και η επίθεση απετράπη πρόσφατα. Πρόκειται για ένα δίκτυο τρομοκρατών, που φαίνεται να αξιοποιούν πλήρως τα κατεχόμενα από όπου και στέλνονται στρατολογημένοι τους στις ελεύθερες περιοχές από σημεία, που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο βασικός δράστης έγινε αντιληπτός, παρακολουθείτο συνεχώς κι αυτό συνέτεινε στο να μην προχωρήσει στην τελική φάση του σχεδιασμού, να χτυπήσει δηλαδή, όπως εκτιμάται, ισραηλινούς στόχους. Αν και ο βασικός δράστης διέφυγε, μέσω της οδού που εισήλθε, ο εξοπλισμός, που θα χρησιμοποιούσε εντοπίσθηκε. Όλα τα στοιχεία του βασικού δράστη είναι στην κατοχή των υπηρεσιών πληροφοριών κι αυτό προφανώς θα συντείνει και στον εντοπισμό του. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του βασικού δράστη.

Αξιωματούχος σημείωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι και με αυτή την εξέλιξη η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει το μήνυμα ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες και δράσεις. Περαιτέρω, διαμηνύει ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ότι η Κύπρος είναι ο αδύνατος κρίκος λόγω της «τρύπας ασφαλείας», που δημιουργούν οι κατεχόμενες περιοχές.

Ακόμη σημείωσε ότι η Κύπρος δεν θα επιτρέψει να καταστεί πεδίο τρομοκρατικών ενεργειών. Ούτε και θέλει να εμπλακεί σε περιφερειακές διενέξεις. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν στέκεται απέναντι σε καμία χώρα και παρά το γεγονός ότι εκφράζεται δυσαρέσκεια με την ιρανική στάση, η Λευκωσία προτίθεται να κρατήσει όλα τα κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης ανοικτά με την Τεχεράνη.

Η επιχείρηση συνδέεται και με άλλες προσπάθειες του συγκεκριμένου δικτύου τρομοκρατών. Η μία περίπτωση είναι αυτή του Αζέρου, που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο ενώ φαίνεται να υπάρχει σύνδεση και με δυο άλλες απόπειρες στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 ένας 40χρονος Αζέρος, ο Ορχάν Ασάντοφ και ακόμη πέντε συνεργοί του, οι περισσότεροι από το Πακιστάν, ενεργώντας κατόπιν εντολών είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Οι συλλήψεις που έγιναν εξουδετέρωσαν τους σχεδιασμούς.

Τον περασμένο Μάρτη στην Ελλάδα, μετά από επιχείρηση της ΕΥΠ, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε δύο Πακιστανούς ιρανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας. Ένας από τους στόχους ήταν ένα εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι απέτρεψαν μια επίθεση για τη δολοφονία ενός τουρκο-ισραηλινού επιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, είχε συλλάβει τότε οκτώ πρόσωπα, ως ύποπτα για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Γιαίρ Γκελέρ. Όπως είχε μεταδοθεί τότε, η επίθεση σχεδιάσθηκε ως αντίποινα για εκείνη του Ιρανού πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, το Νοέμβριο του 2020, κοντά στην Τεχεράνη. Η δολοφονία Φαχριζαντέχ, που θεωρείτο πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αποδόθηκε από την Τεχεράνη στο Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα