Αποκάλυψη NYT: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από την Τετάρτη για την ανταρσία Πριγκόζιν

 Αποκάλυψη NYT: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από την Τετάρτη για την ανταρσία Πριγκόζιν

Ενήμερες για την εξέγερση που σχεδίαζε ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ήταν οι Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας New York Tiimes. Συγκεκριμένα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν μάθει από την Τετάρτη (21/06), δηλαδή περίπου δύο μέρες πριν, ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner θα έκαναν “επανάσταση” κατά της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ενημέρωσαν αμέσως ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους για το όλο θέμα.

Είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε κάτι μεγάλο, ενδεχομένως μια στρατιωτική δράση εναντίον κορυφαίων Ρώσων στρατιωτικών.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, όπως γνώριζαν παρόμοιες πληροφορίες και στο παρελθόν, προειδοποιώντας στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Πούτιν από την εισβολή, σε αυτή την περίπτωση αποφάσισαν να σωπάσουν και να μην αναλάβουν δράση, γιατί θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και προφανώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον Πούτιν να αποφύγει μια μεγάλη και “ντροπιαστική” διάσπαση της υποστήριξης του.

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των Ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε τόσο στέρεη όσο και ανησυχητική. Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός για τη βαναυσότητα του και αν κατάφερνε να εκδιώξει τους αξιωματούχους, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν την Τετάρτη (21/06) ενημερώσεις με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας. Την Πέμπτη (22/06) καθώς ήρθε πρόσθετη επιβεβαίωση των γεγονότων, οι αξιωματούχοι των Μυστικών Υπηρεσιών ενημέρωσαν μια στενή ομάδα ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνώριζαν τις ενημερώσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (23/06), ο Πριγκόζιν είχε κλιμακώσει δραματικά τη διαμάχη του, ξεκινώντας μια πορεία προς τη Μόσχα, την οποία η ρωσική κυβέρνηση περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος. Το Σάββατο (24/06), ανακάλεσε τους μαχητές του και συμφώνησε να διαφύγει στη Λευκορωσία.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, δυνάμει συμφωνίας που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, αφού τερμάτισε την ανταρσία των χιλιάδων βαριά οπλισμένων πολεμιστών του.

Σχετικά Άρθρα