Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ρωσία/Wagner : “Σε λίγο θα έχουμε νέο Πρόεδρο” – Ο Πούτιν στέλνει τους Τσετσένους του Καντίροφ στο Ροστόφ

 Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ρωσία/Wagner : “Σε λίγο θα έχουμε νέο Πρόεδρο” – Ο Πούτιν στέλνει τους Τσετσένους του Καντίροφ στο Ροστόφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ρωσία μετά την απόφαση του αρχηγού της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν να καταλάβει το Ροστόφ με τους μαχητές του και να προκαλέσει εμφύλια σύγκρουση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «προδοσία» την ένοπλη εξέγερση και πρόσθεσε πως όσοι την επεδίωξαν θα τιμωρηθούν. Η απάντηση εκ μέρους της Wagner ήταν άμεση. Μέσω μηνύματος τόνισε ότι …«σε λίγο θα έχουμε νέο Πρόεδρο στη Ρωσία», ενώ οι μισθοφόροι της πήραν θέσεις μάχης στο Ροστόφ, όπου ο Πούτιν στέλνει τους Τσετσένους μισθοφόρους για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση.

Συγκεκριμένα, μέσω μηνύματος στο Telegram, η Wagner απάντησε στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ως εξής: «Ο Πούτιν έκανε λανθασμένη επιλογή. Τόσο το χειρότερο για αυτόν. Σύντομα θα έχουμε νέο Πρόεδρο».

Πούτιν: «Ήταν προδοσία, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»

Το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε απευθύνει μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner, που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ως Ρώσος πρόεδρος και αρχιστράτηγος «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», συμπληρώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχουν παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Όλοι όσοι ακολούθησαν τον δρόμο της προδοσίας, θα τιμωρηθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και ενώπιον του λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές. […] Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι προδοσία. Τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία της χώρας μας και του σκοπού για τον οποίο αγωνίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η εξέγερση της ομάδας Wagner αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά» για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η «ένοπλη ανταρσία» της μισθοφορικής δύναμης της οργάνωσης αυτής είναι «προδοσία» και ότι «όποιος πήρε τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού, θα τιμωρηθεί».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας. Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η νίκη της κλάπηκε. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου».

Εν συνεχεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν κάθε είδους πολιτικοί τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις που δίχασαν τη χώρα και την διέλυσαν. Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας. Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς προδοσία. Υπερβολικές φιλοδοξίες και συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία».

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους μαχητές και στους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού. Το κάνουν ηρωικά – το ξέρω, μίλησα με τους διοικητές για άλλη μια φορά απόψε. Απευθύνω, επίσης, έκκληση σε όσους έχουν εξαπατηθεί ή απειληθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια και έχουν ωθηθεί στο δρόμο ενός σοβαρού εγκλήματος: της ένοπλης εξέγερσης», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος, είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και οι ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «η κατάσταση στο Ροστόφ ήταν δύσκολη, επομένως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εισάγονται τώρα στη Μόσχα, στην περιφέρεια της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές».

Μήνυμα Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν διεμήνυσε πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να «απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό» από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε νέο ηχητικό μήνυμα που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

Και νέο μήνυμα Πριγκόζιν λίγο αργότερα με κατηγορίες κατά του Πούτιν

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν καταφέρεται για πρώτη φορά ευθέως κατά του «βαθιά λανθασμένου» Πούτιν. Σχολιάζοντας τις τηλεοπτικές ομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα είπε ότι ο πρόεδρος «έκανε βαθύτατο λάθος» που τον αποκάλεσε προδότη.

«Κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί μετά από αίτημα του προέδρου… Δεν θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να ζει μέσα στη διαφθορά και το ψέμα», πρόσθεσε.

«Είμαστε πατριώτες και όσοι είναι εναντίον μας είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν γύρω από τους μπάσταρδους», κατέληξε ο Πριγκόζιν.

Το ηχητικό μήνυμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν μιλάει ευθέως εναντίον του Ρώσου προέδρου.

Καντίροφ: Υποστηρίζω κάθε λέξη του Πούτιν

Όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner.

Ο Καντίροφ έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.

Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι».

“Ο Πούτιν χάνει την εξουσία” λέει ο Ποντόλιακ

Η Ρωσία είναι, στην πραγματικότητα, μάρτυρας της έναρξης ενός εμφυλίου πολέμου, σχολίασε το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, μετά τις εξελίξεις με το πραξικόπημα Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με το σενάριο για το οποίο μιλούσε η Ουκρανία όλο το προηγούμενο έτος. Η έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης αποσταθεροποίησε τελικά τις ρωσικές ελίτ, εντείνοντας τον εσωτερικό διχασμό που προέκυψε μετά τις απώλειες στην Ουκρανία.

«Σήμερα γινόμαστε στην πραγματικότητα μάρτυρες της έναρξης ενός εμφυλίου πολέμου. Η ομάδα του Πριγκόζιν καταλαμβάνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επιτελεία και ολόκληρες πόλεις, δεν συναντά σχεδόν καμία αντίσταση στο δρόμο της, αφοπλίζοντας στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο Πούτιν κηρύσσει τον Πριγκόζιν προδότη και παράνομο και ανακοινώνει τις αντίστοιχες εντολές στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα – μια κρίση διαχείρισης, μια de facto απώλεια εξουσίας», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, η Wagner «συνεχίζει την πορεία της προς τη Μόσχα. Η Ουκρανία συνεχίζει να κινείται στο δικό της δρόμο. Στα σύνορα του 1991».

H αντίδραση Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την, όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, «ένοπλη ανταρσία» της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «θανάσιμη απειλή», μιλώντας για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» στη Ρωσία, την «ένοπλη ανταρσία» του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας.

Σε τόνο πολεμικό, ο ένοικος του Κρεμλίνου απευθύνθηκε στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να τον κατονομάσει στον άνθρωπο του περιβάλλοντός του ο οποίος πλέον τον αψηφά, αναφερόμενος σε «προδότες» του ρωσικού έθνους που διεμήνυσε πως θα «τιμωρηθούν».

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα και στον λαό μας», είπε ο κ. Πούτιν. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από προδοσία. Προδοσία οφειλόμενη σε υπέρμετρες φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα», πρόσθεσε, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον κ. Πριγκόζιν.

Ζελένσκι για Ρωσία: Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού καταστρέφει τον εαυτό του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «κανένα ψέμα δεν μπορεί να κρύψει» το χάος της Ρωσίας και ότι η ένοπλη ανταρσία έδειξε την «πλήρη αδυναμία» στη χώρα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι είπε: «Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού καταστρέφει τον εαυτό του. Ποιος στέλνει στρατεύματα για να καταστρέψει τις ζωές μιας άλλης χώρας και δεν μπορεί να τους εμποδίσει να φύγουν και να προδώσουν όταν η ζωή αντιστέκεται.

Όποιος τρομοκρατεί με πυραύλους και όταν καταρρίπτονται, ταπεινώνει τον εαυτό του για να λάβει τα drones Σαχέντ. Όποιος περιφρονεί τους ανθρώπους και ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες στον πόλεμο, για να ταμπουρώσει τελικά τον εαυτό του στην περιοχή της Μόσχας ενάντια σε εκείνους που ο ίδιος όπλισε.

Σχετικά Άρθρα