Ρωσία/Τελευταίες εξελίξεις: Φήμες για αποχώρηση Πούτιν από την χώρα – Υπέγραψε στρατιωτικό νόμο – Νέο σκληρό μήνυμα της Wagner – Οδοφράγματα στη Μόσχα (εικόνες)

 Ρωσία/Τελευταίες εξελίξεις: Φήμες για αποχώρηση Πούτιν από την χώρα – Υπέγραψε στρατιωτικό νόμο – Νέο σκληρό μήνυμα της Wagner – Οδοφράγματα στη Μόσχα (εικόνες)

Σε νέο σημερινό (24.06.2023) μήνυμά του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αναφέρει ότι ο ίδιος και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν παρά τις εντολές του Ρώσου προέδρου. Αναλυτικά, σε μήνυμα που ανέβηκε στον λογαριασμό της Wagner και φέρεται να έχει ηχογραφηθεί από τον ίδιο τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος άνοιξε τον πόλεμο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται:

«Σχετικά με την προδοσία της πατρίδας, ο Πρόεδρος κάνει βαθιά λάθος. Είμαστε πατριώτες της πατρίδας μας. Πολεμήσαμε και παλεύουμε όλοι μαχητές της PMC Wagner. Και κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί στις απαιτήσεις του Προέδρου, της FSB ή οποιουδήποτε άλλου. Γιατί δεν θέλουμε η χώρα να ζήσει περαιτέρω σε ψέματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας.

Όταν εμείς της Wagner πολεμήσαμε στην Αφρική, μας είπαν ότι χρειαζόμασταν την Αφρική, και μετά την πέταξαν, επειδή έκλεψαν όλα τα χρήματα που προορίζονταν να έρθουν για βοήθεια.

Όταν μας είπαν ότι πολεμάμε με την Ουκρανία, πήγαμε και πολεμήσαμε. Αλλά αποδείχτηκε ότι τα πυρομαχικά, τα όπλα, όλα τα χρήματα που διατέθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό κλέβονταν επίσης, ενώ οι υπάλληλοι κάθονται και τα φυλάνε για ένα περιστατικό που συνέβη σήμερα, όταν κάποιος κατευθύνεται προς τη Μόσχα.

Τώρα δεν σώζουν τίποτα, μας χτυπούν με αεροπλάνα και ελικόπτερα, αυτοκινητοπομπές με πολίτες. Και χτυπούν αμάχους επειδή αγνοούνται. Και χτυπάνε όπου μπορούν.

Έτσι, εμείς είμαστε οι πατριώτες, αλλά αυτοί που μας αντιστέκονται σήμερα είναι εκείνοι που μαζεύτηκαν γύρω από βρωμιές».

Ο Πούτιν υπέγραψε στρατιωτικό νόμο

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Φήμες για αποχώρηση Πούτιν από την χώρα και απάντηση-διάψευση Πεσκόφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα λόγω της ανταρσίας της Wagner.

Μάλιστα δίκτυα ενημέρωσης όπως το Visegrad 24 είχαν μεταδώσει πως το αεροσκάφος του Πούτιν είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη.

Ρωσικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ κατά δυνάμεων της Wagner

Την ίδια στιγμή, ελικόπτερα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ κατά δυνάμεων της Wagner.

Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή ταξίδευε κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 έξω από την πόλη Βορονέζ, αναφέρει το Reuters.

Μαχητικά αεροσκάφη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner βρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με άλλα βίντεο με γεωγραφικό εντοπισμό. Το υλικό δείχνει τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή, στα περίχωρα της πόλης.

Στο Βορονέζ έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα, μετά και το πλήγμα στη δεξαμενή καυσίμου της περιφέρειας: 

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Wagner το Ροστόφ

Πλήρως ελέγχουν το Ροστόβ, που βρίσκεται ΝΔ της Μόσχας και συνορεύει με την Ουκρανία, οι δυνάμεις της Wagner υπό τις εντολές, Γεβγκένι Πριγκόζιν, Ρώσου ολιγάρχη και στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι το Ροστόβ, που έχει καταληφθεί από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Wagner, αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου.

Σημεία υψίστης σημασίας της πόλης έχουν καταληφθεί από τους μισθοφόρους, όπως τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία.

Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω περιοχή αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο επιμελητείας – που αφορά τον εφοδιασμό στρατιωτικού σώματος με τρόφιμα – για τον ρωσικό στρατό. Η απώλεια, λοιπόν, αυτής της περιοχής πρόκειται να αποτελέσει πρόκληση με μεγάλες επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ο Πριγκόζιν έθεσε υπό τον έλεγχό του και την αεροπορική βάση του Ροστόβ – έλεγχος που αποτρέπει, ουσιαστικά, αντεπίθεση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Οχυρώνεται η Μόσχα

Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν οργανώσει μία θέση μάχης με πολυβόλο όπλο στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με την ρωσική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα «Vedomosti».

Οι ίδιες φωτογραφίες δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, τον οποίο διασχίζουν μισθοφόροι της Wagner. Ο Μ4 οδηγεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σχετικά Άρθρα