Ταϊλάνδη: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία

 Ταϊλάνδη: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν κατά μήκος μιας παραλίας (μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων) στη νότια επαρχία Chumphon της Ταϊλάνδης. Ένας εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι αυτό συνέβη λόγω της κλιματικής αλλαγής που μπορεί να προκάλεσε την άνθιση πλαγκτόν.

Ο Thon Thamrongnawasawat, αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο Kasetsart, απέδωσε τους θανάτους ψαριών στην άνθιση – ένα φυσικό φαινόμενο που μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και προκαλεί ασφυξία στα ψάρια.

«Διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως η λεύκανση των κοραλλιών ή η άνθιση του πλαγκτόν, συμβαίνουν με φυσικό τρόπο εδώ και χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, εντείνει και αυξάνει τη συχνότητα των υφιστάμενων φαινομένων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι ανθίσεις πλαγκτόν συμβαίνουν μία ή δύο φορές το χρόνο και συνήθως διαρκούν δύο έως τρεις ημέρες.

Οι αξιωματούχοι έχουν συλλέξει θαλασσινό νερό για περαιτέρω αξιολόγηση και ανάλυση. Παγκοσμίως, τα θαλάσσια κύματα καύσωνα έχουν γίνει φέτος μια αυξανόμενη ανησυχία.

Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας για τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για τους μήνες αυτούς, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο, το οποίο δήλωσε ότι η αιτία είναι τόσο η άφιξη του φυσικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο έχει αντίκτυπο στην αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η οποία σημαίνει υψηλότερες θερμοκρασίες για τους ωκεανούς και την ξηρά.

Αυτόν τον μήνα, χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλίες στο Τέξας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την άνθιση των φυκιών κατά μήκος των βρετανικών ακτών ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Στη Νότια Καλιφόρνια, εκατοντάδες δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια ξεβράστηκαν στις παραλίες νεκρά ή άρρωστα, εν μέσω μιας άνθισης τοξικών φυκιών. Αν και οι ανθίσεις φυκιών στην Καλιφόρνια προκλήθηκαν περισσότερο από την ισχυρή παράκτια ανύψωση παρά από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν να αυξήσει τις ανθίσεις τοξικών φυκιών, καθώς ορισμένα ευδοκιμούν σε θερμά νερά.

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα