Τσίπρας: Αγώνας για την ανατροπή – Ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου ωφελεί μόνο τη ΝΔ

 Τσίπρας: Αγώνας για την ανατροπή – Ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου ωφελεί μόνο τη ΝΔ

Είναι ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Ant1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου υπογράμμισε ότι «δύο είναι τα προγράμματα και δύο τα κόμματα εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να επιλέξει. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιδείξει μια αλαζονική στάση και μια έπαρση. Δείχνει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν είναι την επόμενη μέρα να είναι όχι απλά κυβέρνηση, αλλά μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα σημείωσε ότι δεν θα προδικάσει πριν δει το αποτέλεσμα. «Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού μέχρι να κλείσει η κάλπη. Θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις» υπογράμμισε.

«Δεν είναι ο δεύτερος γύρος, προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης όμως είναι μια νέα αναμέτρηση με άλλο σύστημα που βάζει σκληρά διλήμματα στους πολίτες. Ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει» είπε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι πιστεύετε ότι το 2016 είχα όραμα να βάλω παγίδα στον Μητσοτάκη το 2023;» ήταν το εύλογο ερώτημα που έθεσε απαντώντας για την απλή αναλογική, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένα δικό του «όραμα» προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι «τοξικό», αλλά να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων αλλά και ένα «πάγιο αίτημα της Αριστεράς».

Ο «κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου» θα ωφελήσει μόνο τη ΝΔ ανέφερε ακόμα κάνοντας λόγο γι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να «χορέψουν το ταγκό της συνεργασίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε – ενώ εμείς δίναμε το χέρι εκείνοι κοίταγαν και πώς θα το κόψουν – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, υπενθύμισε ότι ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά και ένα δικό του όραμα το 2016 προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι “τοξικό”, αλλά να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπέστη μια στρατηγική ήττα με ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να “χορέψουν το ταγκό”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Έτσι, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης” με αποτέλεσμα να καταγραφεί “ένας κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου που ωφέλησε μόνο τη συντηρητική παράταξη”.

Σχετικά Άρθρα