Μακρόν: “Δεν έχω σήμερα κανέναν λόγο να τηλεφωνήσω στον Πούτιν”

 Μακρόν: “Δεν έχω σήμερα κανέναν λόγο να τηλεφωνήσω στον Πούτιν”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έριξε «καρφί» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει κανένα λόγο σήμερα να τηλεφωνήσει» στον πρόεδρο τη Ρωσίας, ενώ μίλησε και πάλι για απομόνωση της Μόσχας. Σε συνέντευξή του στα μέσα franceinfo, RFI και France 24 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύμφωνο στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έριξε πυρά κατά της Μόσχας και του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται πρώτα η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, να δεχθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη οπουδήποτε διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα απαντήσω αν μου τηλεφωνήσει εκείνος»

«Δεν έχω λόγο να του τηλεφωνήσω σήμερα. Υπάρχει μία ουκρανική αντεπίθεση. Θα έρθει η ώρα, ελπίζω, των διαπραγματεύσεων με βάση τους όρους της Ουκρανίας. Αντίθετα, αν μου τηλεφωνήσει για να μου προτείνει κάτι, θα απαντήσω, διότι η Γαλλία υπήρξε πάντα μία δύναμη διευκόλυνσης και μεσολάβησης», είπε ο Εμανουέλ ΜΑκρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έβαλε τον εαυτό της σε μία κατάσταση μη τήρησης του διεθνούς δικαίου, ξαναέγινε στην πραγματικότητα η μόνη αποικιοκρατική δύναμη του 21ου αιώνα διεξάγοντας έναν αυτοκρατορικό πόλεμο κατά του γείτονά της, της Ουκρανίας».

«Αποσταθεροποιεί την Αφρική η Ρωσία»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε τον ρόλο που παίζει η Ρωσία στην Αφρική, την ώρα που η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει διττή κρίση, την κρίση για τον Κλίμα και την φτώχεια. Η Ρωσία «είναι μία δύναμη αποσταθεροποίησης στην Αφρική, μέσω των ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών που λυμαίνονται διαπράττοντας ωμότητες τους άμαχους πληθυσμούς», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα στοιχεία γι’ αυτό έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Εθνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σχετικά με την δράση της Wagner», είπε. «Η Ρωσία δεν παίζει ρόλο επωφελή για την διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν