Παρασκήνιο: Το κρυφό ραντεβού Σακελλαρίδη – Τσακαλώτου και τι σημαίνει για τον Τσίπρα η “απρόσμενη επιστροφή”

 Παρασκήνιο: Το κρυφό ραντεβού Σακελλαρίδη – Τσακαλώτου και τι σημαίνει για τον Τσίπρα η “απρόσμενη επιστροφή”

Η δημόσια στήριξη Σακελλαρίδη έφερε το χαμόγελο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Η αξιοποίησή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς φαίνεται ότι ο διευθυντής του eteron έχει ενεργό ρόλο ιδιαίτερα μετά τις πρώτες εκλογές στη χάραξη της στρατηγικής. Ο άλλοτε εξ απορρήτων συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί στενές σχέσεις με την Ομπρέλα και ένα «κρυφό» ραντεβού του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε ανάψει φωτιές στα παρασκήνια την ώρα που ήταν σε έξαρση η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πολλούς η δήλωση στήριξης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη διαβάστηκε με όρους καθαρά παραδοσιακής αριστερής σκέψης και λογικής. Δηλώσεις στήριξης συνηθίζει και το ΚΚΕ με τις οποίες επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους ή να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω του.

  • Άλλοι επιχείρησαν να διαβάσουν την ανάρτησή του με όρους πολιτικής τακτικής προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσουν πίσω από τις γραμμές προθέσεις και στοχεύσεις. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δηλώνει παρών σε μια άνιση και δύσκολη μάχη του κόμματος από το οποίο όχι απλά έφυγε αλλά και επι 8 χρόνια δεν ήταν καν μέλος του.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ο ίδιος ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ρόλο και για να προλάβει τους πρώην συντρόφους του για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε είδα εσωκομματική αναμπουμπούλα και εμφανίστηκα» ήταν η αποστροφή του που έκλεισε τυχόν κινήσεις του για το άμεσο μέλλον.

Επειδή όμως στο ΣΥΡΙΖΑ όλα συγκλίνουν ότι οι αλλαγές ακόμη και οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα μετατίθενται σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα για να αποφευχθούν εν θερμώ κινήσεις που ενδέχεται να κοστίσουν ακόμη περισσότερο και από ένα κακό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου, κανείς δεν μπορεί να μην παρατηρεί ότι ο κ. Σακελλαρίδης μιλά για την ανάγκη ανάταξης της Αριστεράς γενικότερα σε συνθήκες αρνητικής πίεσης που έχουν διαμορφωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κατακλείδα της τοποθέτησής του πάντως αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας όταν δηλώνει παρών στη συζήτηση που εκτιμά ότι πρέπει να γίνει. «Να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ -στην πιο κρίσιμη καμπή του- τα αναγκαία συμπεράσματα για το πώς τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και πως μπορούν να εξελιχθούν αλλιώς. Κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα με την απαραίτητη τόλμη».

Και αυτή είναι ίσως μια αναγγελία επιστροφής στην ενεργό κομματική δράση που περνά μέσα από την οργανωμένη συζήτηση των οργάνων και ενός Συνεδρίου ακόμη.

Το απρόσμενο ραντεβού με Τσακαλώτο

Οι σχέσεις του πάντως με την Ομπρέλα είναι διαχρονικές και το ινστιτούτο eteron του οποίου ηγείται αποτελεί πεδίο ζύμωσης της Αριστερής σκέψης και πολλές φορές οι επεξεργασίες του έχουν γίνει χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης. Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου και ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η συζήτηση περι διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα αν επαναληφθεί ο αρνητικός συσχετισμός ο κ. Σακελλαρίδης δέχτηκε και μια απρόσμενη επίσκεψη.

Ήταν ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες που του ζήτησε ένα ραντεβού.

Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες για το διημείφθη μεταξύ τους ωστόσο από την πλευρά του επικεφαλής του eteron τόσο από αυτή τη συνάντηση όσο και από τη χθεσινή τοποθέτησή του κλείνει κάθε συζήτηση διαδοχολογίας.

Το στοίχημα της συσπείρωσης

Η παρέμβαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν μια απρόσμενη… δημόσια στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία έφερε μεγάλη ευχαρίστηση στον Αλέξη Τσίπρα. Το στοίχημα της συσπείρωσης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο τα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την κάλπη και για αυτό το λόγο και ο ίδιος ανταπέδωσε την κίνηση με μια δική του ανάρτηση.

  • «Η δημόσια στήριξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου. Και αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς την επομένη των εκλογών».

Με αυτή τη φράση ο κ. Τσίπρας συμπύκνωσε το νόημα της παρέμβασης Σακελλαρίδη έτσι όπως και ο ίδιος το αντιλαμβάνεται δείχνοντας στην ανάγκη συσπείρωσης που και ο κ. Σακελλαρίδης σηματοδοτεί μπροστά στην εγκαθίδρυση μιας ανεξέλεγκτης ηγεμονίας Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα