Αν πειστεί ο Φιντάν πείστηκε ο Ερντογάν: Οι σκέψεις των ΗΠΑ πίσω από τη συνάντηση Μπλίνκεν με τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ

 Αν πειστεί ο Φιντάν πείστηκε ο Ερντογάν: Οι σκέψεις των ΗΠΑ πίσω από τη συνάντηση Μπλίνκεν με τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ

Καθοριστική υπήρξε η πρώτη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν, καθώς δεν ήταν μία εθιμοτυπική καθοριστική ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου. Ο Μπλίνκεν είχε στόχο να ασκήσει πίεση στον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε», είπε ο Μπλίνκεν πριν από τη συνάντηση και έθεσε χωρίς περιστροφές την ατζέντα: την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Όπου αμυντική συνεργασία…, βλέπε F-16. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έριξε και πάλι το τυράκι στον Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο τεστ που δίνει με τη Δύση και απάντησε ότι: «η αλήθεια είναι ότι δε συμφωνούμε σε κάθε θέμα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε».

Έθεσε κι εκείνος με τη σειρά του το πλαίσιο. Το παζάρι που συνεχίστηκε σήμερα στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Φιντάν είδε χθες και τη δύσκολη επίσης Μπέρμποκ της Γερμανίας.

Πάντως, ο Φιντάν θεωρείται πολύ πιο εγκεφαλικός από τον προκάτοχό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αναμένεται να δημιουργήσει καλύτερη σχέση με τον Μπλίνκεν. Ο Φιντάν είναι επίσης γνωστό ότι είναι πιο αποτελεσματικός και επηρεάζει τον Ερντογάν. Ο Μπλίνκεν γνωρίζει ότι, αν πείσει τον Φιντάν πρώτα με ό,τι του τάξει, τότε έχει πειστεί κι ο Ερντογάν. Ωστόσο, ο Ερντογάν περιμένει από τον υπουργό του να του φέρει κάτι πιο χειροπιαστό από το Λονδίνο, για να αλλάξει την ήδη αρνητική του απόφαση για τη Σουηδία. Δεν είναι σίγουρο αν του το έδωσε ο Μπλίνκεν.

Σχετικά Άρθρα