Ανάλυση/ Πόσο αποδίδει η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο μπορεί να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής

 Ανάλυση/ Πόσο αποδίδει η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο μπορεί να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής

Σύμφωνα με την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Πνευματικό στον Κρικέτο και τον Κατραντζή μέχρι τον Δένδια και τον Σκυλακάκη η ΝΔ υποχρεώνεται σε αλλεπάλληλες κυβιστήσεις για τα όσα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί να υπόσχεται για την επόμενη τετραετία. Η Κουμουνδούρου αν και αισθάνεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατάφερε να αλλάξει εν κινήσει, ωστόσο η ανησυχία παραμένει για το αν αυτό θα αποτυπωθεί και στην επερχόμενη κάλπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την κούρσα μέχρι τις εκλογές και μάχεται μέχρι το τελευταίο λεπτό, όπως καλεί και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει τον εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Πάμε να κρατηθούμε τώρα είπε στα Χανιά και δεσμεύτηκε να επιστρέψει για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση αυτή στο κλείσιμο της ομιλίας του μαρτυρά δυο πράγματα:

  • Πρώτον ότι ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά έχει αντιληφθεί τις αιτίες της βαριάς ήττας του στον πρώτο γύρο και
  • δεύτερον ότι θα είναι παρών και τη επόμενη ημέρα βάζοντας τον πήχη σε ένα ποσοστό κοντά στο 20%.

Το αίτημα για σοβαρότητα που απεύθυνε στην ΚΕ μετά τις πρώτες κάλπες του Μαΐου δεν ήταν εν κενώ. Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκροτημένη αντιπολίτευση που ασκεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες αποδίδει τα μέγιστα. 3-0 έγραψε το σκορ στις περιπτώσεις των κυρίων Πνευματικού, Κρικέτου και Κατραντζή.

  • Ήταν τρεις περιπτώσεις καρατομήσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κορυφαία προγραμματικά και αξιακά ζητήματα οι οποίες ακολούθησαν την πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο πριν 15 ημέρες ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το ακοστολόγητο αλλά και το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ υποχρέωσε την ώρα της παρουσίασης τον πρόεδρο της ΝΔ να αποσύρει από τα ψηφοδέλτια τον καθηγητή ιατρικής και υποψήφιό του στην Εύβοια για τις δηλώσεις περι θεραπειών βάσει οικονομικού κόστους οφέλους για το ΕΣΥ και για διαλογή ασθενών.

Τα πιεστικά ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα για τις εντολές της ηγεσίας του Λιμενικού ως φυσική και πολιτική συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφεραν στη φόρα τους «πολλούς Κρικέτους» που έχει στα ψηφοδέλτιά της η ΝΔ και όλη την κοσμοθεωρία της για το μεταναστευτικό.

Εν μέσω κατακραυγής για τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης απέσυρε τον κ. Κικρέτο από την εκλογική κούρσα. Κορωνίδα πάντως θεωρείται η αυτοπαγίδευση Μητσοτάκη στο ζήτημα της Ροδόπης.

Η τρίτη κατά σειρά καρατόμηση του γαλάζιου μουσουλμάνου υποψήφιου Μουσταφά Κατραντζή δεν κατάφερε να στριμώξει τον κ. Τσίπρα και να τον υποχρεώσει να πράξει και εκείνος το ίδιο με τους υποψήφιούς του Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ.

«Έσκαψε το λάκκο μου και έπεσε ο ίδιος μέσα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφού πρώτα είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα την ψηφοθηρική και καθεστωτική λογική του κ. Μητσοτάκη εργαλειοποιώντας ακόμη κι ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στις προεκλογικές του στοχεύσεις για πρώτη φορά στα χρονικά.

  • Η αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα με την αποκάλυψη του ακοστολόγητου και κούφιου προγράμματος της ΝΔ ήταν επίσης από τις περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γυρίσει την ατζέντα υπερ του.

Το κερασάκι στην τούρτα της αποκαθήλωσης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ το έβαλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η ψυχρή παραδοχή της αλήθειας και η επιβεβαίωση της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ όχι μόνο δεν είναι κοστολογημένο αλλά δεν περιέχεται καν στο μεσοπρόθεσμο έβγαλε offside και τον ίδιο τον πρώην  υπουργό αλλά και τον κ. Μητσοτάκη.

Θα ήταν ίσως μεγάλο πλήγμα για το γόητρο του προέδρου της ΝΔ να καθαιρέσει από το επικρατείας τον δεύτερο στη λίστα κ. Σκυλακάκη όπως ζήτησε η Κουμουνδούρου, αλλά η παραμονή του στη λίστα ερμηνεύεται και ως μια ακόμη παραδοχή ότι και ο κ. Σκυλακάκης λεει την αλήθεια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να διακινεί ο ίδιος τα fake news για πλήξει την αξιοπιστία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν απο τον κ. Σκυλακάκη ήταν αναμενόμενη μια τέτοια παραδοχή της αλήθειας πίσω από τις επικοινωνιακές τακτικές της ηγεσίας της ΝΔ, η παραδοχή του Νίκου Δένδια ήρθε να αποτελειώσει το γαλάζιο αφήγημα για την οικονομία που ανθίζει.

  • Ο τουρισμός δεν πάει καλά είπε ο πρώην υπουργός εξωτερικών βγάζοντας και εκείνος με τη σειρά του offside ολόκληρη την ομάδα της ΝΔ αποδεικνύοντας ότι το rotation στις υπουργικές καρέκλες που σχεδιάζει για τους πρωτοκλασάτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί ήδη αρρυθμίες στο εσωκομματικό στρατόπεδο.

Με ποδοσφαιρικούς όρους μπορεί αυτό το 3-0 να μην είναι αρκετό για να ανατρέψει την εικόνα του πρωταθλήματος ωστόσο σε μια ομάδα που κατέβηκε ανανεωμένη στο γήπεδο για το επαναληπτικό ματς μια καλή εμφάνιση είναι ίσως πιο σημαντική μετά από μια εξαιρετικά κακή επίδοση.

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μπορεί να παίξει σοβαρή μπάλα αρκεί ο προπονητής να φτιάξει σύστημα και οι απείθαρχοι μπαλαδόροι να καθίσουν στον πάγκο. Ανάλογα με τη βαθμολογία λοιπόν την Κυριακή θα καθορίσει και ο αρχηγός της ομάδας το μέλλον του ή αν θα κρεμάσει τελικά τα παπούτσια του.  

Σχετικά Άρθρα