Τσίπρας/Τρεις εμφανείς αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

 Τσίπρας/Τρεις εμφανείς αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φιλοδοξεί να ηγηθεί ολοκληρωτικά στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Βίοι παράλληλοι για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά σύγκλιση τέλος. Ανανέωση σε πρόσωπα και εκφορά λόγου το μήνυμα εντός και εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου.

Αμέσως μετά την κήρυξη του τέλους του πένθους της συντριπτικής ήττας της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας ανασύνταξε τις δυνάμεις του και βλέποντας ότι δεν υπάρχει κανένα έτοιμο διάδοχο σχήμα να ηγηθεί του κόμματος το οποίο να είναι και σε θέση να διατηρήσει τον ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο έθεσε «εν κινήσει» το σχέδιο αλλαγής του κόμματος, αλλά και του ίδιου προσωπικά.

Την περασμένη Κυριακή στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γκάζι η διαφορά στην εκφορά του λόγου του ήταν αισθητή.

  • Μακριά από κορώνες και επιθετικά λεκτικά σχήματα έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη όλα όσα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα γίνονταν ορατά με σημειολογική παρατήρηση των παρεμβάσεών του. Το πρώτο δείγμα γραφής ο Αλέξης Τσίπρας το έδωσε με τη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής.

Τα πρόσωπα νέα, έμπειρα και με τεχνοκρατική επάρκεια ήταν ένα σαφές στίγμα στην κοινή γνώμη ότι στο εξής θα αρχίσει να αξιοποιεί όλους εκείνους που έχουν να προσφέρουν σε επάρκεια και γνώση, αλλά και μετρούν τα λόγια τους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους συναισθανόμενοι το βάρος των συνεπειών στη συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ από φάλτσα και λεκτικές ακροβασίες μεταξύ προσωπικών απόψεων και κομματικής γραμμής.

Η δεύτερη κίνηση του κ. Τσίρπα ήταν να πάρει πάνω του τον έλεγχο της επικοινωνίας του κόμματος. Εκτός από το face control ζήτησε για τις παρουσίες στελεχών στα τηλεοπτικά πανελ ανάλαβε και ο ίδιος μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής συμμετέχοντας σύμφωνα με πληροφορίες και στη συγγραφή κειμένων για την επικοινωνιακή προβολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναγνώριση των λαθών και κυρίως των προσωπικών του λαθών στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο έπαιξε και αυτή το δικό της ρόλο μετά το αφυπνιστικό σοκ της ήττας. Το αλλάζουμε εν κινήσει που είπε στην ΚΕ ο κ. Τσίπρας το αποκρυστάλλωσε και στην χθεσινή συνέντευξή του στο MEGA.

  • «Αν με ρωτάτε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί, η απάντησή μου είναι χθες, όχι αύριο» είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο ωστόσο πήγε ένα βήμα πιο πέρα προσθέτοντας ότι ανανέωση «σημαίνει ανανέωση και στα πρόσωπα. Ανανέωση και στην εκφορά του πολιτικού λόγου».

Το μήνυμα ήταν σαφές προς το εσωτερικό του κόμματός του.

Ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία νέων οδυνών που θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες ενός συνεδρίου το οποίο δε θα πρέπει να αναμένεται να συγκροτηθεί εν θερμώ μετά τις εκλογές. Το «θα πάμε συντεταγμένα» σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί χρόνο. Και αυτό είναι ένα σαφές δείγμα ότι δεν σκοπεύει να κινήσει διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα.

Το τρίτο και ίσως το πιο ενδεικτικό σημάδι της νέας στρατηγικής στόχευσής του που δείχνει και ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου ο κ. Τσίπρας το έδωσε με την τοποθέτησή του για το χώρο της κεντροαριστεράς.

Αν και αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο κεντροαριστερά στις τοποθετήσεις του, ωστόσο όταν ερωτάται για το μέλλον αυτού του χώρου επιλέγει να μιλά για τη δημοκρατική παράταξη. Στο ερώτημα για το αν θα επιδιώξει να υπάρξει κάποια συνεννόηση για την ένωση της κερματισμένης κεντροαριστεράς ο ίδιος όχι μόνο δεν ρίχνει γέφυρες αλλά δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μπει γρήγορα σε τροχιά νέας κούρσας για την ηγεμονία έναντι του ΠΑΣΟΚ.

  • «Η πορεία των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι παράλληλη μεν αλλά δεν θα είναι συγκλίνουσα» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας ουσιαστικά τα δόντια του στο ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα κοινή παραδοχή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί της μάχης της κεντροαριστεράς δεν είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα.

Πρόσωπο με γνώση των εσωκομματικών ισορροπιών και της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας με μια απλή παρατήρηση και ένα ερώτημα.

Από τη μια πλευρά λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόσωπο στον ορίζοντα που να είναι έτοιμο και να θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας και από την άλλη πλευρά ακόμη κι αν με οποιοδήποτε τρόπο αμφισβητηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ίδιος θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, με ποια πλατφόρμα θα οδηγούνταν στις εσωκομματικές κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλα αυτά προφανώς σημαίνουν και χρόνο και καθαρό μυαλό και σίγουρα πριν από όλα αυτά υπάρχει και η κάλπη της 25ης Ιουνίου, που θα δείξει και τα πραγματικά μεγέθη του καθενός.

Σχετικά Άρθρα