BILD: Ετοιμάζει μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και αντικατάσταση τους από την τεχνητή νοημοσύνη

 BILD: Ετοιμάζει μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και αντικατάσταση τους από την τεχνητή νοημοσύνη

Η γερμανική ταμπλόιντ Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, πρόκειται να αντικαταστήσει μια σειρά από θέσεις εργασίας στη σύνταξη με τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις. Σύμφωνα με τον Guardian η εφημερίδα «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από τεχνητή νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της, ο μεγαλύτερος εκδότης μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, η εταιρεία Axel Springer, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό.

Ανέφερε ότι οι ρόλοι των «συντακτών, του προσωπικού παραγωγής εντύπων, των επιμελητών, των διορθωτών και των επιμελητών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα», σύμφωνα με το email, το οποίο είδε η αντίπαλη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Το μήνυμα ακολουθεί την ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου, Mathias Döpfner, τον Φεβρουάριο ότι ο εκδότης θα γίνει «μια αμιγώς ψηφιακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης». Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν «να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ – ή να την αντικαταστήσουν», δήλωσε.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει καλύτερη από τους δημοσιογράφους

Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους ανθρώπους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι μόνο οι εκδότες που θα μπορούν να δημιουργήσουν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» – όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και τα πρωτότυπα σχόλια – θα επιβιώσουν.

H εταιρεία Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης που εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη. Το BuzzFeed ανακοίνωσε φέτος ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να «βελτιώσει» το περιεχόμενο και τα διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένα κείμενα από απλές προτροπές του χρήστη, παράγοντας οτιδήποτε, από δοκίμια και αιτήσεις εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις τους είναι μερικές φορές ανακριβείς ή ακόμη και κατασκευασμένες.

Το Men’s Journal και ο τεχνολογικός ιστότοπος Cnet χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που αργότερα σαρώνονται για την ακρίβειά τους από ανθρώπους συντάκτες – αν και το Cnet παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι το έργο είχε περιορισμούς μετά από αναφορές ότι περισσότερα από τα μισά άρθρα έπρεπε να διορθωθούν.

Η Bild θέλει χαμηλότερο μισθολόγιο

Τον Απρίλιο, οι εκδότες του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Die Aktuelle απέλυσαν τον συντάκτη του και ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ, αφού δημοσίευσε μια «συνέντευξη» με τον θρύλο της Φόρμουλα 1, η οποία είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο 54χρονος επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό σε ατύχημα στο σκι στις γαλλικές Άλπεις. Η οικογένειά του έχει κινηθεί νομικά εναντίον των εκδοτών του περιοδικού.

Η Bild δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, αλλά επιδιώκει να μειώσει το μισθολόγιο των συντακτών κατά «χαμηλό τριψήφιο αριθμό», ή περίπου 200 θέσεις εργασίας, αναφέρει η FAZ, ενώ η εφημερίδα πρόκειται επίσης να μειώσει τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων που τυπώνει από 18 σε 12.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα υπογράφηκε από τέσσερα κορυφαία στελέχη της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων των αρχισυντακτών Marion Horn και Robert Schneider, δήλωσε η FAZ. Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν τελικά να αναμένονται και στη ναυαρχίδα του ομίλου Springer, την εφημερίδα Die Welt, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Döpfner είχε ήδη προβεί σε ριζικές αλλαγές προσωπικού στην ταμπλόιντ, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν από 4,5 εκατ. πριν από 20 χρόνια σε μόλις πάνω από 1 εκατ. πέρυσι, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις και να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων.

Η έγκυρη εφημερίδα, της οποίας το εντυπωσιοθηρικό, άκρως πολιτικοποιημένο ρεπορτάζ συχνά συγκρίνεται με αυτό της Sun στη Βρετανία, αναγκάστηκε να απολύσει τον πρώην συντάκτη της Julian Reichelt, εν μέσω ισχυρισμών ότι προσπάθησε να καλύψει σεξουαλική κακομεταχείριση και εκφοβισμό.

Νωρίτερα φέτος ο Döpfner αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη αφού διέρρευσαν κείμενα που αποκάλυψαν ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη Bild για να επηρεάσει τις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας και την τροφοδότησε με τις προσωπικές του απόψεις που επιτίθονταν στον ακτιβισμό για την κλιματική αλλαγή, τα μέτρα του Covid και την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) επέκρινε τα σχέδια του Springer, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στην Bild.

Σχετικά Άρθρα