Τσίπρας: Η ΕΥΠ μας ενημέρωσε για “στρατευμένο” υποψήφιο της ΝΔ στα σχέδια της Τουρκίας – Αδιανόητα ανεύθυνη η στάση Μητσοτάκη

 Τσίπρας: Η ΕΥΠ μας ενημέρωσε για “στρατευμένο” υποψήφιο της ΝΔ στα σχέδια της Τουρκίας – Αδιανόητα ανεύθυνη η στάση Μητσοτάκη

Τις προεκλογικές του θέσεις ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazarte, ενόψει των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει ο ίδιος τον λόγο στους δημοσιογράφους, θέλοντας να έχει άμεση επικοινωνία μαζί τους. «Στις 25 Ιουνίου δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα σχέδια διακυβέρνησης», αυτό της ΝΔ και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πρόσθεσε, στις εκλογές συγκρούονται και δύο διαφορετικές στρατηγικές. Η ΝΔ επιδιώκει στις 26 Ιουνίου να συγκροτήσει ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Γι’ αυτό και βασικός στόχος είναι μία κατακερματισμένη, ανίσχυρη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Βασικός της στόχος είναι μία επτακομματική ή και οκτακομματική βουλή, μια βουλή απαξιωμένη. 

«Το πραγματικό μήνυμα της κάλπης είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς. Δεν διακυβεύεται αν θα έχουμε τρίτες εκλογές», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για την απλή αναλογική. «Θα δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε τον εκλογικό συσχετισμό, ώστε η επόμενη ημέρα η  Ελλάδα να μην μοιάζει με την Ουγγαρία του Όρμπαν», πρόσθεσε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση και αλαζονεία. 

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους, σχολίασε ο κ. Τσίπρας για το ναυάγιο στην Πύλο.

«Εμείς είμαστε εδώ, για να υπηρετούμε αξίες. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτώ το πολιτικό κόστος, αλλά για να υπηρετώ αξίες. Για εμάς δεν έχει διαφορά που ήταν πρόσφυγες, ήταν άνθρωποι. Έθεσα κρίσιμα ερωτήματα, ο υπηρεσιακός υπουργός που ήταν υπουργός του κ. Μητσοτάκη έπεσαν σε μια σειρά από αντιφάσεις.

Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό σώμα είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είχαν άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ηγεσία του Λιμενικού, τον υπηρεσιακό υπουργό και την ΕΕ, συμπλήρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δείχνει και σε αυτό το θέμα την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της».

Για τη Ροδόπη

Ερωτηθείς για το απόρρητο σημείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο οποίο γίνεται αναφορά για όλους τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και τι περιείχε τελικά το συγκεκριμένο έγγραφο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μία στρατηγική επιλογή από την πλευρά του.

“Είμαι υποχρεωμένος σήμερα, βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατά ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Ήταν μία στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με τη δική του αλαζονεία και την επιθυμία του να μήν υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση. Αφ’ ετέρου έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μονάχα από τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Είδα αποσπασματικά σημεία αυτού του εγγράφου δημοσιευμένα σε μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Έχουμε να κάνουμε με μία αθλιότητα και ανευθυνότητα”, δήλωσε αρχικά, προχωρώντας παράλληλα σε μία αποκάλυψη για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου. Λυπάμαι που το κάνω, αλλά αναγκάζομαι για να αποκαλύψω στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητας του. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν την δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για Τούρκους της Δυτικής Θράκης σε ένα μέσο τουρκικό. Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια. Απλά θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία”, είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο για να ναυαγήσει το ντιμπέιτ»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι νέες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν δύο μήνες. Δεν υπάρχει δηλαδή δημοσιονομικός χώρος, για να υλοποιηθούν, δήλωσε, ρωτώντας τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα 700.000 ενυπόθηκα δάνεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σχέδιο Πισσαρίδη διερωτήθηκε, ρωτώντας για το μέλλον του ΕΣΥ.

Βλέπετε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτήν την συζήτηση, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «φρόντισε να εκμεταλλευθεί ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, για να ναυαγήσει τον ντιμπέιτ των πέντε».

Για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι από τα ελληνικά νησιά πέρασαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες εξαιτίας της τεράστιας προσφυγικής κρίσης του 2015. «Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς. Και είπα ότι ήμασταν περήφανοι για αυτό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απαριθμώντας προσωπικότητες που έδιναν τα εύσημα στην Ελλάδα.

«Αυτό ήταν το έπος της χώρας: να γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς σε όλο τον πλανήτη» σημείωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΕ για αλλαγή στάσης. Έκανε λόγο για μια δύσκολη συμφωνία για την συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας ως αρνητικό το σκέλος παραμονής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

«Δεν είμαστε περήφανοι που υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων στα κέντρα μας παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως το 2019 παραδώσαμε ένα κέντρο στην Μόρια που είχε 5.000 κατοίκους και όχι 15.000, όπως τόνισε. Εμείς αυτό πιστεύουμε, αυτές είναι οι αξίες μας, αυτό κάναμε» τόνισε, αναφερόμενος στην προτεραιότητα διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.

Για την στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό

Είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θυμίζοντας ότι η δημιουργία της Συνόδου του Νότου υπήρξε δική του πρωτοβουλία. Θέλω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιο καταμερισμό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά και μόνιμη επανεγκατάσταση των προσφυγικών ροών, κάτι που συνέβη επί των ημερών του, όπως είπε, λέγοντας πως αυτό έχει σταματήσει πλέον.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει ως δόγμα τους φράχτες, την Ευρώπη φρούριο, τόνισε. Αλλά όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάχνουμε, η απελπισία θα βρίσκει όρια για να τους υπερπηδά, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση, αλλά κοινός βηματισμός στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο κίνδυνος την επόμενη ημέρα για τη χώρα με δεδομένα τα δείγματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος «ορμπανοποίησης» της πολιτικής ζωής. Σε κάθε περίπτωση παλεύουμε να υπάρχει μια υγιής Δημοκρατία, σχολίασε.

«Η δημόσια και δωρεάν υγεία στη χώρα μας είναι μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη»

Τα περί διαλογής ασθενών, γιατί άκουσα την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, τα είπε ο κ. Πνευματικός, δεν τα είπα εγώ, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι δεν υλοποιήθηκε αυτός ο σχεδιασμός γιατί ήρθε η πανδημία. Αυτός ο σχεδιασμός λέει ότι η υγεία μας είναι πολύ ακριβή, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και περικοπή των δαπανών για την υγεία.

Η χώρα μας είναι η χώρα με την μεγαλύτερη δαπάνη για την υγεία, είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η χώρα μας έχει μετατρέψει το χώρο της υγείας σε ένα χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του εθνικού συστήματος υγείας, υποστήριξε.

Είναι πολιτική επιλογή που έρχεται από το μέλλον, από αυτά που θα δούμε το επόμενο διάστημα σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την έλλειψη διασωστών του ΕΚΑΒ, ενώ παρατήρησε για την οδοντιατρική υγεία ότι το 77,2% των πολιτών που έχουν ανάγκη, δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο για οικονομικούς λόγους. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια: η δημόσια και δωρεάν υγεία στη χώρα μας είναι μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη.

«Η ΝΔ υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει και δεν λέει αυτά που θα υλοποιήσει. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε, στην επόμενη τετραετία θα έχουμε μείωση κατά 730 εκατομμύρια για τις μισθολογικές δαπάνες. «Ή θα έχουμε μειώσεις ή απολύσεις στο δημόσιο» πρόσθεσε.

«Έχω δηλώσει ανοιχτά και καθαρά πως στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπάρξει κατάθεση ενός νέου Μεσοπροθέσμου. Εμείς προβλέπουμε ένα συνολικά διαφορετικό σχεδιασμό με πλαφόν στα κέρδη ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει έξω από το πλαίσιο που εξασφαλίζει ένα δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, αλλά μπορεί να έχει έναν άλλο δημοσιονομικό χώρο. Ως χώρα, είπε, πρέπει να βάλουμε ως εθνικό στόχο να συνεχίζουμε να αποκλίνουμε από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και να αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα για την Υγεία, γιατί το ΕΣΥ καταρρέει, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί ο κανόνας 1 προς 1.

«Μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης. Μας λέει ότι θα κάνει αυξήσεις, τη στιγμή που δεν λέμε παράλογα πράγματα. Έχουμε κυβερνήσει και ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική υπηρεσία και σταθερότητα», δήλωσε.

Για ΑΟΖ

Έχουμε τονίσει την ανάγκη η χώρα να προβεί στην άσκηση αυτού του δικαιώματός της στην Μεσόγειο. Λέμε ότι η χώρα πρέπει να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια βόρεια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες, για να οριστεί από κοινού η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, παραπέμποντας το διμερές ζήτημα με την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης.

Για το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε οξύμωρη τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να υπάρξει αυτοδυναμία. Μάλιστα, άφησε αιχμές λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης μιλούσε για διμέτωπο, αλλά εννοούσε μονομέτωπο.

Τόσο η πρώτη στάση ευνόησε τον κ. Μητσοτάκη, όσο και η στάση του τώρα ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σημειώνοντας ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής για την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Είναι προφανές ότι η πορεία των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι παράλληλη, αλλά όχι συγκλίνουσα. Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν ενδιαφέρεται για τον καημό του κ. Ανδρουλάκη αν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, σχολιάζοντας πως ενδιαφέρεται ο προοδευτικός πολίτης για το εάν υπάρχει αντιπολίτευση, για το αν θα υπάρχει υγιής δημοκρατία ενδιαφέρεται. Για το εάν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη δεν ενδιαφέρεται, κατέληξε.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το Άρθρο 16

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Καταρχάς δεν μπόρεσε να κρύψει τη βαθύτατη αλαζονεία και επιθυμία του ο κ. Γεωργιάδης να πάνε με 180 βουλευτές και η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο το Άρθρο 16, αλλά και άλλα άρθρα, ώστε να γίνει Συνταγματικά κατοχυρωμένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου».

Μάλιστα, σχολίασε ότι αν μπορούσε να τον πείσει κάποιος ότι στην Ελλάδα θα είχαμε επενδύσεις Harvard, Cambridge, Oξφόρδης τότε θα συζητούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Όμως, όπως είπε, δεν αφορά αυτό.

«Το σχέδιο είναι να γίνει και η τριτοβάθμια παιδεία, χώρος για να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και ταυτόχρονα να υποβαθμιστούν δραματικά τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως συνέβη με το ΕΣΥ», συμπλήρωσε.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν ένα τέχνασμα της κ. Κεραμέως για να μειωθούν οι δαπάνες για τα πανεπιστήμια, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι σε μια σειρά από ακριτικές σχολές και πανεπιστήμια, κλείνουν τμήματα, συρρικνώνονται τα πανεπιστήμιά μας. «Αυτό θέλουμε;» Διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως «εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμιά μας, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό δαπανών και μελών ΔΕΠ. Να προσλαμβάνουμε περισσότερους καθηγητές στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικούς».

«Είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχω κληθεί να δώσω»

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε λεκτικά λάθη, σε σαρδάμ, να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε απόψεις είπε, ενώ δεν πετάμε στα σύννεφα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας.

Είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχω κληθεί να δώσω, παραδέχτηκε, λόγω της κάλπης της 21ης Μαΐου που διαμόρφωσε έναν συσχετισμό. Είδαμε να κατακερματίζονται οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, σημείωσε και απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες του έθεσε το «δίλημμα της κάλπης», δηλαδή από ποιον και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος και χαρακτήρισε ως μεγάλο όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα τα διαχειριστούν αυτοί που έδωσαν 15 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και αρνούμενοι οποιονδήποτε έλεγχο, διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως θα διαχειριστούν τις ευκαιρίες και τον πλούτο της χώρας με κλειστές πόρτες.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Καλησπέρα σας. Επιτρέψτε μου, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια. Οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είναι ο δεύτερος γύρος. Είναι μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση.

Δεν παραβλέπω ωστόσο ότι αυτές οι εκλογές γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη. Και βεβαίως με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο Ελληνικός λαός αποφασίσει και αποφανθεί με τη ψήφο του.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Στις 25 Ιούνη δύο είναι ουσιαστικά τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως και με τις κρυφές πλευρές του, κρυφές πλευρές που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή. Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από την μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;

Στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές. Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει στην πραγματικότητα μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Για αυτό και βασικός της στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση.

Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε. Για αυτό και καλούμε κάθε δημοκρατικό αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει υγιής δημοκρατία. Με αυτές λοιπόν τις εισαγωγικές σκέψεις θα ήθελα να δώσω το λόγο ευθύς αμέσως σε όλους εσάς για τις ερωτήσεις σας.

Σχετικά Άρθρα