Πύλος: Ανατροπή με μαρτυρία απεσταλμένου του ΟΗΕ – “Υπήρξε ελιγμός της ελληνικής ακτοφυλακής ώστε το πλοίο να αλλάξει κατεύθυνση”

 Πύλος: Ανατροπή με μαρτυρία απεσταλμένου του ΟΗΕ – “Υπήρξε ελιγμός της ελληνικής ακτοφυλακής ώστε το πλοίο να αλλάξει κατεύθυνση”

Μαρτυρία που κάνει λόγο για ελιγμό από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα, επικαλέστηκε ο ειδικό απεσταλμένο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο Vincent Cochetel. Μιλώντας στο CNN είπε ότι το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε 78 ανθρώπους (υπό τον φόβο ότι εκατοντάδες ακόμη κατέληξαν στον βυθό της θάλασσας), θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ανέφεραν το περιστατικό, το οποίο έγινε γνωστό στις ελληνικές αρχές. Είναι επίσης γνωστό πως κάποια στιγμή κάποια εμπορικά σκάφη και κάποια ακόμη του λιμενικού προσέγγισαν το πλοίο και σύμφωνα με αναφορές κάποιοι άνθρωποι πάνω σε αυτό αρνήθηκαν τη βοήθεια.

Ωστόσο, σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες το πλοίο βυθίστηκε, κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως εκείνη τη στιγμή υπήρξε ελιγμός από σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να το απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα. Αυτό είναι ανησυχητικό, γι’ αυτό και ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα. Δεν υπήρχε πρόβλημα εντοπισμού. Είχε εντοπιστεί το σημείο στο οποίο βρισκόταν», σημείωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Συμπλήρωσε πως «πολλές τραγωδίες στη Μεσόγειο δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό, όμως, μπορούσε να αποφευχθεί. Ήταν ένα μεγάλο πλοίο, θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί από τις αρχές της Λιβύης και ήταν προφανές πως δεν ήταν ένα πλοίο με τουρίστες. Ήταν υπερβολικά γεμάτο, υπήρχαν άνθρωποι κλειδωμένοι στα χαμηλότερα επίπεδα».

Σχετικά Άρθρα