Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επτακομματική Βουλή με μικρή πτώση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις

 Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επτακομματική Βουλή με μικρή πτώση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 9 – 15 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 ατόμων. Τα μικρά κόμματα στην εκτίμηση ψήφου αυξάνουν το ποσοστό τους σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ από τα μεγαλύτερα το μεν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό, ενώ ΝΔ,  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υποχωρούν από από 0,2% ως 0,5%.Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 18,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,1%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4,1%, Νίκη 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, ΜέΡΑ25 2,1%, Σπαρτιάτες 1,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7%. Το όριο εισόδου στη Βουλή φαίνεται να περνούν τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, βρίσκεται στο 8,3%.

Πόσοι δεν είναι βέβαιοι για την ψήφο τους

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης αφορά στη βεβαιότητα ψήφου.

Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις συσπειρώσεις – μετακινήσεις των ψηφοφόρων ανά κόμμα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στη ΝΔ φτάνει το 91%, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 85% και στο ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Οι μετακινήσεις από την ΝΔ που είναι ελάχιστες καθώς καταγράφονται διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νίκη.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και αθροιστικά 8% προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ οι διαρροές εντοπίζονται σε ένα ποσοστό 5% προς τη ΝΔ, και συνολικά 7% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι ψηφοφόροι για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, το 42% δηλώνει πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ το 45% αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένοι.

Όσο αφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 59% πιστεύει ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 20% κυβέρνηση συνεργασίας και το 17% λέει ότι θα πάμε σε τρίτες κάλπες.

Σχετικά Άρθρα