Ανακοίνωση αιγυπτιακού ΥΠΕΞ για Πύλο: Οργανωμένες συμμορίες εκθέτουν την ζωή ανθρώπων σε θανάσιμο κίνδυνο

 Ανακοίνωση αιγυπτιακού ΥΠΕΞ για Πύλο: Οργανωμένες συμμορίες εκθέτουν την ζωή ανθρώπων σε θανάσιμο κίνδυνο

Ανακοίνωση για το ναυάγιο εξέδωσε και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι: «η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θρηνεί με μεγάλη θλίψη και λύπη, τα θύματα του σκάφους με τους μετανάστες που βυθίστηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, το οποίο είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης προς την Ευρώπη, μεταφέροντας εκατοντάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Αιγυπτίων».

«Η Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα παρακολουθεί καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την ανεύρεση των σορών των θυμάτων, ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και τον αριθμού των Αιγύπτιων θυμάτων. Παρακολουθεί επίσης την κατάσταση των επιζώντων, των οποίων η ταυτότητα έχει ταυτοποιηθεί και τους παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη ότι: «Η Αίγυπτος επαναδιατυπώνει με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη της συνεχιζόμενης εκμετάλλευσης της ανάγκης όσων αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ζωής και εργασίας, οι οποίοι, απέλπιδες, εκθέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο, από οργανωμένες συμμορίες εγκλημάτων παράνομης μετανάστευσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αίγυπτος διαβεβαιώνει ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να θεσπίσει αποτρεπτικούς νόμους, ώστε να αντιμετωπισθεί το έγκλημα της παράνομης μετανάστευσης και οποιουδήποτε εμπλέκεται στην οργάνωση ή τη διευκόλυνσή του. Τούτο προστίθεται επιπλέον των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η διέλευση των λαθρομεταναστών από τις αιγυπτιακές ακτές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εκφράζει για άλλη μια φορά τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη λύπη της προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων αυτού του τραγικού δυστυχήματος, επικαλούμενη τον Παντοδύναμο Θεό να τους χαρίσει υπομονή και παρηγοριά».

Σχετικά Άρθρα