Δεν τα κατάφερε ο 43χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο- Τα αίτια του δυστυχήματος

 Δεν τα κατάφερε ο 43χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο- Τα αίτια του δυστυχήματος

Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση του ρέματος Ορλιά το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ τον εντόπισαν με πολλαπλές κακώσεις ενώ επιχειρείται αυτή τη στιγμή προσπάθεια για την μεταφορά του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, που εδρεύει στην Κρανιά Ολύμπου, είχε γεννηθεί το 1979. Σε ηλικία μόλις 10 ετών ξεκίνησε να έχει επαφή με το βουνό κάνοντας πεζοπορίες στον Όλυμπο. Το 1995 κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή και κόλλησε το «μικρόβιο».

Από το 2011 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Canyoning ως βοηθός οδηγού λαμβάνοντας εμπειρία και γνώσεις με συμμετοχή σε πολλές επαγγελματικές καταβάσεις και εξερευνήσεις νέων φαραγγιών σε όλη την Ελλάδα. Το 2016 αποκτά την ιδιότητα του οδηγού και εκπαιδευτή Canyoning από την Γερμανό-Αυστριακή Ομοσπονδία.

Η ιστοσελίδα τον χαρακτηρίζει ως «έτοιμο να βοηθήσει την ομάδα και να προσφέρει τις γνώσεις από την μεγάλη εμπειρία του. Ήρεμος, ευγενικός, ακούραστος, με άριστη τεχνική κατάρτιση.»

Ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκε το δυστύχημα

Παρά την κακοκαιρία ο 42χρονος είχε σήμερα προγραμματιστεί άλλη μία εξόρμηση στον Όλυμπο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το ρέμα ήταν ιδιαίτερα φουσκωμένο. Κάποια στιγμή – άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες- η ομάδα των έντεκα ατόμων που έκανε canyoning είδε τον έμπειρο οδηγό να χάνεται στα ορμητικά νερά του ρέματος. Άμεσα ενημέρωσαν τις αρχές και στήθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον εντοπισμό ενός (1) ορειβάτη, στο φαράγγι Ορλιάς πλησίον του οικισμού Δίον στο Λιτόχωρο Πιερίας. Άμεσα συγκροτήθηκε ομάδα διάσωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτόχωρου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης, την 2η και την 8η ΕΜΑΚ με 22 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πέντε (5) οχήματα, καθώς και ομάδα Σ.μη.Ε.Α.Ο ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, σε απόκρημνο σημειο εντός του φαραγγιού Ορλιάς. Με συντονισμένες ενέργειες οι Πυροσβέστες τον ανέσυραν απο την κοίτη του φαραγγιού , τον μετέφεραν σε προσβάσιμο σημείο και στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε απογευματινές ώρες σήμερα 17 Ιουνίου 2023.

Σχετικά Άρθρα