Αύξηση μηνιαίας δόσης: Ποιοι δανειολήπτες θα δουν άμεση επιβάρυνση

 Αύξηση μηνιαίας δόσης: Ποιοι δανειολήπτες θα δουν άμεση επιβάρυνση

Πόσο επηρεάζονται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απο την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ; Με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται επιπλέον και μάλιστα άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες από τον περασμένο μήνα έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση ακινήτων (μόνο για 12 μήνες στο ύψος της δόσης που είχαν στο τέλος Μαρτίου).

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022, όπως και όσοι επιθυμούν να λάβουν τώρα δάνειο.

Στο βασικό σενάριο θα ακολουθήσει ακόμα μία ενίσχυση αυτού του ύψους στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τον ερχόμενο μήνα

Σε ό,τι αφορά τα νέα στεγαστικά δάνεια, όπου η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρσι, το σταθερό επιτόκιο κινείται πέριξ του 3,5% για τα πρώτα τρία χρόνια (και στη συνέχεια κυμαινόμενο) και ανεβαίνει σταδιακά όσο μεγαλώνει η διάρκεια. Ως εκ τούτου, αν κάποιος επιλέξει σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου, δηλαδή 15-30 χρόνια, θα δει το επιτόκιό του στο 4,5-4,8%. Τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο -που δεν προτιμάται για ευνόητους λόγους- αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,06%.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο 7,08%, έναντι 4,8% τον Μάιο του 2022. Δηλαδή, οι δανειολήπτες της κατηγορίας μέσα σε 12 μήνες έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 50% στους τόκους που πληρώνουν για τα τραπεζικά τους χρέη. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, για τις οποίες το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αναρριχήθηκε τον Απρίλιο σε 5,66% από 3,62% έναν χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 55%.

  • Οπως προκύπτει, οι μικρομεσαίες με δάνεια κυμαινόμενου θα δουν περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος, ενώ την άγουσα συνεχίζουν να παίρνουν και τα καταναλωτικής πίστης νοικοκυριών.

Τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,03%. Αντίστοιχα, για τα συγκεκριμένης διάρκειας το κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 71 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,79%. Τα επιτόκια των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις κινούνται πλέον πέριξ του 8%-9%, όλα βέβαια εξαρτώνται από την πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης, το ύψος του δανείου και από τις εξασφαλίσεις. Στους αλληλόχρεους λογαριασμούς τα επιτόκια διαμορφώνονται πέριξ του 9%.

Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμά ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοαχίμ Νάγκελ. «Όπως το βλέπω, έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε» είπε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

  • Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι ομόλογοί του από την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» ακόμη μία κίνηση τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πλέον στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, για την οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ κράτησε σιγή ιχθύος. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση μετά την αύξηση του επόμενου μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως μια άλλη αύξηση μετά από αυτό, με την εκτίμησή τους να ενισχύεται από την ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα των τριμηνιαίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με πηγές, η επόμενη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα γίνει σε υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία της Ευρωζώνης των 20 χωρών, η οποία έπεσε σε ύφεση τον χειμώνα, παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες».

Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια. Η Goldman εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει το 4%, καθώς οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης τον Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα