Τσίπρας: Κριτική στην ΕΕ, ερωτήσεις στις ελληνικές αρχές για την τραγωδία- Η σφήνα Τουρνά και ο άφαντος υπ. Ναυτιλίας Θ. Κλιάρης

 Τσίπρας: Κριτική στην ΕΕ, ερωτήσεις στις ελληνικές αρχές για την τραγωδία- Η σφήνα Τουρνά και ο άφαντος υπ. Ναυτιλίας Θ. Κλιάρης

Η τραγωδία στην Πύλο επαναφέρει στην επιφάνεια την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών στο μεταναστευτικό με τα πρωτόκολλα διάσωσης να «στοιχειώνουν» τους χειρισμούς στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της Μεσογείου. Παράλληα η συζήτηση για τη συνέχιση της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο ήταν από τα στοιχεία που ενδεχομένως και να στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να πριμοδότησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ατζέντα της για μια Ελλάδα φρούριο αλά Τραμπ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, οι εκατόμβες των πνιγμένων ανοιχτά της Πύλου επέφερε μεγάλη αμηχανία στο γαλάζιο στρατόπεδο. Τα στελέχη της ΝΔ αρχικά επιδόθηκαν σε σειρά άτσαλων προσεγγίσεων για να δικαιολογήσουν τη μη επέμβαση του ΛΣ και την ίδια στιγμή να καλύψουν σε ρητορική την νέα επέλαση των ακροδεξιών κομματιδίων που πλειοδότησαν σε ακροδεξιά αντανακλαστικά.  

  • Το τεχνητό εμπόδιο στα χερσαία σύνορα, οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι τα στοιχεία που σφραγίζουν και αυτό το έγκλημα που μετρά από το 2014 25.000 θύματα στους υγρούς τάφους της Μεσογείου.

Ένα σαπιοκάραβο που πλέει προς το θάνατο και όχι για την Ιταλία επι πέντε ημέρες στα νερά της Μεσογείου μετατρέπεται σε πλωτό φέρετρο μεταξύ ιταλικών και ελληνικών αρχών και ενώ ο κίνδυνος ναυαγίου είναι ορατός και από αέρος με τις αεροφωτογραφίες του ελικοπτέρου του ΠΝ να δείχνουν ανθρώπους που ζητούν βοήθεια.

Οι λιμενικές αρχές επικαλούνται τώρα τα πρωτόκολλα έρευνας και διάσωσης ωστόσο το ερώτημα που έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ παραμένει και δεν είναι άλλο από το αν οι απαντήσεις στο ασύρματο ενός υποτιθέμενου καπετάνιου και πιθανόν δουλέμπορου επαρκούν ως δικαιολογία για τη μη διάσωση ενός πλοίου που με βεβαιότητα μεταφέρει ανθρώπους σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Το ερώτημα αυτό προφανώς όπως και τι προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις παράνομων διακινητών και πλοίων που πλέουν μετά βεβαιότητας προς το θάνατο, δεν θα απαντηθεί άμεσα αρμοδίως.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν αναζητά ούτε και επιρρίπτει ευθύνες στους ανθρώπους του ΛΣ που επιτελούν το καθήκον τους υπο τις διαταγές των ανωτέρων τους. Ωστόσο εκείνο που προβλημάτισε και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν άλλο από την εσπευσμένη παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά στην Καλαμάτα.

Είναι ενδεικτική της αμηχανίας η διαρροή της Πειραιώς επιχειρώντας αργά το βράδυ να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα για την κόντρα μπροστά στην κάμερα με τη ΝΔ να υποστηρίζει ώρες μετά ότι ήταν ο κ. Τσίπρας που παρεμβλήθηκε στην ενημέρωση που θα γινόταν στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδόν χωρίς να κρατά προσχήματα και μη γνωρίζοντας ως πρώην ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας τα θέματα έρευνας και διάσωσης έσπευσε να περάσει τη «γραμμή» στην ενημέρωση από τους αξιωματικούς του ΛΣ με το παράλογο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει διάσωση υπο τον κίνδυνο να είναι η ίδια η επιχείρηση που θα προκαλέσει το δυστύχημα.

Στο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να βάλει όρια στη χειραγώγηση της ενημέρωσης που επιχειρούσε εξόφθαλμα ο κ. Τουρνάς με τον ίδιο να μη δίνει συνέχεια μπροστά στα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται για μια διάσωση επιβεβλημένη από τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπισμού και ενώ το πλοίο έπλεε σε περιοχή ελληνικής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ:

Την αμηχανία ενέτεινε και ο άφαντος πρώην αρχηγός του ΛΣ και τώρα υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας κ. Κλιάρης, ο οποίος μάλιστα θεωρείται και από τους σκληρούς της πολιτικής ης αποτροπής στη θάλασσα μεταναστών.

  • Ο κ. Τσίπρας πάντως έθεσε το ζήτημα της αλλαγή αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής. Πρότεινε ένα «νέο Σύμφωνο Ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου-2, ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα Σύμφωνο το οποίο θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη».

Μάλιστα σε επικοινωνία του με την επίτροπο μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας και τόνισε εμφατικά την αποτυχία της ΕΕ στο μεταναστευτικό καταδικάζοντας προτάσεις που ακούστηκαν για αποζημίωση των χωρών της μεσογείου με 20.000€ το κεφάλι για κάθε μετανάστη που δεν θα δέχονται τα άλλα κράτη μέλη. 

Σχετικά Άρθρα