Πέθανε ο Δημήτρης Λιβιεράτος, συγγραφέας και ιστορικός του εργατικού κινήματος

 Πέθανε ο Δημήτρης Λιβιεράτος, συγγραφέας και ιστορικός του εργατικού κινήματος

Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Δημήτρης Λιβιεράτος, συγγραφέας, ιστορικός του εργατικού κινήματος και σημαντικό «κεφάλαιο» για το τροτσκιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος, γεννημένος το 1927, φοίτησε στη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και πολέμησε με το 1ο Τάγμα του 4ου Συντάγματος της 2ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη. «Τα βιβλία του Μίμη, όπως τον ξέραμε όλοι/ες, άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος», γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά», σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Από την Επιτροπή Υπεράσπισης των 5 της ΟΣΕ το 1992 για το βιβλίο Η Κρίση στα Βαλκάνια το Μακεδονικό και η Εργατική Τάξη, στις ομιλίες στο Μαρξισμό που οργανώνει το ΣΕΚ κάθε χρόνο, μέχρι τον περασμένο μήνα, στα τραπεζάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στα αγαπημένα του Πετράλωνα», υπογραμμίζει η Εργατική Αλληλεγγύη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εργατικής Αλληλεγγύης

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο ιστορικό του εργατικού κινήματος, σ. Δημήτρη Λιβιεράτο που έφυγε από τη ζωή σήμερα 16 Ιούνη 2023.

Τα βιβλία του Μίμη, όπως τον ξέραμε όλοι/ες, άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά.

Όμως, ο Μίμης ήταν πάνω από όλα ένας αγωνιστής ταγμένος στην υπόθεση της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Γεννήθηκε το 1927. Στα νιάτα του εντάχθηκε στην Αντίσταση και στο τροτσκιστικό κίνημα. Στάθηκε ενεργά στο πλευρό της Επανάστασης στην Αλγερία και αταλάντευτα σε όλους τους αγώνες της τάξης μας.

Με τον Μίμη βρεθήκαμε μαζί σε όλες τις μάχες των τελευταίων δεκαετιών. Από την Επιτροπή Υπεράσπισης των 5 της ΟΣΕ το 1992 για το βιβλίο Η Κρίση στα Βαλκάνια το Μακεδονικό και η Εργατική Τάξη, στις ομιλίες στο Μαρξισμό που οργανώνει το ΣΕΚ κάθε χρόνο, μέχρι τον περασμένο μήνα, στα τραπεζάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στα αγαπημένα του Πετράλωνα.

Τον αποχαιρετάμε με υψωμένες γροθιές και την υπόσχεση ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

16/6/23

Εργατική Αλληλεγγύη

(Στη φωτογραφία η τελευταία μας συνάντηση με τον Μίμη Λιβιεράτο, στις 21 Μάη την ημέρα των εκλογών, στο τραπεζάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Πετράλωνα)

Σχετικά Άρθρα