Νέα δομή του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά για άστεγους και άπορους ανθρώπους

 Νέα δομή του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά για άστεγους και άπορους ανθρώπους

Το εγχείρημα θα γίνεται με την καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία θα εντοπίζει και θα προσελκύει τις ευάλωτες ομάδες της τοπικής κοινωνίας.

Σε μια σημαντική κίνηση με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού συνόλου προχωρά το ΟΚΑΝΑ. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής του για την υγεία και την αστεγία, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου Κέντρου Ημέρας και Φιλοξενίας με Ξενώνα Ύπνου στην οδό Αιτωλικού 62 στο Πειραιά, με την καθοδήγηση και την πνευματική στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο ΟΚΑΝΑ, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και πολυετή συνεισφορά της Μητροπόλεως στην φροντίδα σίτισης των απόρων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού προσπαθεί να βοηθήσει με την παροχή υποστήριξης, ολιστικής φροντίδας και φιλοξενίας σε άπορα και άστεγα άτομα της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά, των οποίων οι ανάγκες, μέχρι τώρα, καλύπτονταν μερικώς.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και στον Πειραιά, θα δίνεται η δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες (κοινωνικές, προνοιακές, υγείας), στερούνται κατοικίας ή που διαβιούν στο δρόμο ή και σε ακατάλληλα καταλύματα και είναι αφρόντιστοι, να λαμβάνουν στήριξη και φροντίδα, με ευεργετικές συνέπειες, τόσο για την προστασία της ατομικής τους υγείας, όσο και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, γενικότερα.

Η συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Συγκεκριμένα, το όλο εγχείρημα θα είναι υπό την καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η οποία θα εντοπίζει και θα προσελκύει τις ευάλωτες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή άπορα και άστεγα άτομα της πόλης του Πειραιά, που ήδη διακονεί στο λιμάνι του Πειραιά και το έχουν πραγματική ανάγκη φροντίδας, υποστήριξης και φιλοξενίας.

Στο νέο Κέντρο Ημέρας οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε έναν ασφαλή χώρο, να πλυθούν και να πάρουν καθαρά ρούχα και φυσικά να φάνε. Παράλληλα, έμπειροι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές του Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ θα παρέχουν υπηρεσίες βασικής πρωτοβάθμιας φροντίδας, βραχείας ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής, παραπομπής και δικτύωσής τους με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές δομές, καθώς και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησής τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο, την φροντίδα υγιεινής, την υποστήριξη στη φιλοξενία ενώ, για την όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή την παρακολούθηση της υγείας τους, θα παραπέμπονται σε δομές του ΕΣΥ.

Η λειτουργία της δομής στον Πειραιά, θα βοηθήσει σημαντικά τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, θα «πάρει» από τους δρόμους τους ανθρώπους που δεν έχουν που να ζήσουν, ενώ, έτσι θα ενισχυθεί περαιτέρω το ήδη σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει ξεκινήσει να λειτουργεί Κέντρα Ημέρας με Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας σε μεγάλες πόλεις και δήμους της χώρας, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (3 Κέντρα), της Πάτρας και στο Ίλιον.

Σχετικά Άρθρα