Frontex: Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2022

 Frontex: Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2022

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Frontex Χανς Λέιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς . Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρχισε η σταδιακή μεταφορά των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στην Πύλο, από την Καλαμάτα σε δομή στη Μαλακάσα. Από τους 104 που βγήκαν ζωντανοί από το μοιραίο πλοίο, οι 69 φιλοξενούνταν στην Καλαμάτα, οι 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ οι εννέα έχουν κρατηθεί από την Αστυνομία καθώς φέρονται να είναι ανάμεσα στους διακινητές που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο. Πρόκειται για άνδρες από 20 ως και 40 ετών, όλοι με καταγωγή από την Αίγυπτο.

Ανάμεσα στους 104 διασωθέντες οι οποίοι είναι όλοι άνδρες καθώς γυναίκα έχει ανασυρθεί μόλις μία κι εκείνη νεκροί, υπάρχουν και 10 ανήλικοι, οι έξι από αυτούς ασυνόδευτοι. Και για εκείνους θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η διαχείριση των διασωθέντων πέρασε από το Λιμενικό Σώμα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.

Σχετικά Άρθρα