Νέα Σμύρνη: Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε γραφεία διοργάνωσης συνεδριών

 Νέα Σμύρνη: Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε γραφεία διοργάνωσης συνεδριών

Παρέμβαση σε γραφεία διοργάνωσης συνεδριών στη Νέα Σμύρνη, πραγματοποίησαν την Πέμπτη (15/06) μέλη του Εργατικού Τομέα του Ρουβίκωνα. Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκε το σύστημα δακτυλοσκόπησης εργαζομένων που είχε εγκαταστήσει η επιχείρηση, προκειμένου να ελέγχεται η ώρα άφιξης και αναχώρησής τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση, δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν την δακτυλοσκόπηση.

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα:

“Επιβλητικά σκηνικά, λαμπερά φώτα, υψηλές ηχητικές εντάσεις. Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκπομπές, συνέδρια.

Όλα τα παραπάνω, για να έρθουν εις πέρας, κάποιοι άνθρωποι θα δουλέψουν για πάνω από δώδεκα ώρες χωρίς να πληρωθούν υπερωρίες.

Θα κουβαλήσουν έναν τεράστιο όγκο εξοπλισμού σέρνοντάς τα μέσα κι έξω από μεγάλα και μικρά φορτηγά.

Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να λείψουν μέρες από τον τόπο κατοικίας τους.

Αν έχουν ή προτίθενται να κάνουν οικογένεια θα πρέπει να το ξανασκεφτούν γιατί η επαφή με το σπίτι τους είναι σπάνια.

Αν δουλεύουν χρόνια στο χώρο θα είναι τυχεροί αν δεν έχουν καταλήξει ήδη σε κάποιο νοσοκομείο με κήλες και μόνιμα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αν από την άλλη είναι νεαροί με διάθεση και ενθουσιασμό να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο, θα βρεθούν να δουλεύουν χαριστικά για 600 ή 700 ευρώ και δοκιμαστικά με τρίμηνη ή εξάμηνη σύμβαση στη καλύτερη. Έχοντας να αντιμετωπίσουν, ήδη, όλα όσα προαναφέρθηκαν.

Ένα από τα χείριστα παραδείγματα τέτοιων εργοδοτικών πρακτικών στον κλάδο είναι η εταιρία Events and travel solutions του Κώστα Καραγιωργάκη.

Η εταιρία αυτή αναλαμβάνει τη διοργάνωση ογκολογικών συνεδρίων απασχολώντας, εκτός των άλλων, και τεχνικούς ηχολήπτες, εικονολήπτες, τεχνικούς υπολογιστών κ.α.

Παρόλο που ο όγκος της εργασίας δεν συγκρίνεται με μεγάλες συναυλίες ή τηλεοπτικές εκπομπές, οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα καθεστώς δουλείας και τρομοκρατίας.

Πέρα από την εργοδοτική ασυδοσία που προαναφέρθηκε, ο συγκεκριμένος εργοδότης έχει τη τάση να απειλεί και να τιμωρεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του.

Ως “τιμωρία” για τους αργοπορημένους, παραδείγματος χάριν, εγκατέστησε στην εταιρία σύστημα δακτυλοσκόπησης.

Έτσι ώστε να καταγράφεται η ακριβής ώρα άφιξης και αναχώρησης των εργαζομένων.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, κάτι που δικαιούνται βάσει νόμου να κάνουν.

Ο Κώστας Καραγιωργάκης δεν έχει τόση ευαισθησία για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα δικαιώματα των εργαζομένων του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρίας να απολυθούν επειδή αρνήθηκαν τη δακτυλοσκόπηση.

Η καταγγελία έφτασε στην επιθεώρηση εργασίας με τη πλευρά της εργοδοσίας να δηλώνει πως οι εργαζόμενοι αυτοί απολύθηκαν επειδή “δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους”.

Έπειτα απολύθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία ακόμα δύο εργαζόμενοι σε διάστημα ενός μήνα για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με την εργασιακή και επαγγελματική τους συνέπεια. Μάλιστα ο ένας ως τελευταία κουβέντα από τον Καραγιωργάκη αποκόμισε: “Δεν υπάρχει ηθική σε αυτή τη δουλειά”.

Τα αφεντικά θα είναι πάντα ο εχθρός, αλλά το χειρότερο είδος είναι ο ρουφιάνος προϊστάμενος που θα κάνει τα πάντα για τον αφέντη του. Αυτό το σκουπίδι που θα εξουσιάσει, θα υπονομεύσει, θα ρουφιανέψει τους κατώτερους του.

Αυτός που ενώ παραμένει ένας εργαζόμενος, δρα σαν να του ανήκει η επιχείρηση. Ο προδότης της τάξης του.

Ένας τέτοιος δεν θα μπορούσε να λείπει και από τη συγκεκριμένη εταιρία.

Αυτός ο προϊστάμενος στην υποψία και μόνο ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια παρέμβασή μας, τραμπούκισε εργαζόμενο λέγοντας του πως αν έρθει ο Ρουβίκωνας θα φωνάξει χρυσαυγίτες.

Όσοι και όσες εργάζονται στον κλάδο των ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων βιώνουν, λίγο ή πολύ, τα ίδια. Πολλοί θα πουν, τελείως κυνικά, και μετά από πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, πως έτσι είναι αυτή η δουλειά και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Παρόλα αυτά, επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Ποδηματάς, πνίγονται στα πλούτη έχοντας στη κατοχή τους υπερπολυτελείς βίλες και ιδιωτικά τζετ, όσο οι εργαζόμενοί τους ζουν με μισθούς πείνας και απάνθρωπα ωράρια.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπομένουν σε τέτοιες συνθήκες ούτε να δέχονται τη τρομοκρατία των αφεντικών με το φόβο μην απολυθούν.

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε τη τρομοκρατία από εκεί που ήρθε.

Για μια ζωή ελεύθερη

Ούτε βήμα πίσω”, αναφέρεται στην ανάρτηση του Ρουβίκωνα.

Σχετικά Άρθρα