Η Ολλανδία κλείνει το κοίτασμα για το φυσικό αέριο – Κίνδυνος για τα αποθέματα στην Ευρώπη

 Η Ολλανδία κλείνει το κοίτασμα για το φυσικό αέριο – Κίνδυνος για τα αποθέματα στην Ευρώπη

H ολλανδική κυβέρνηση τον Οκτώβριο θα κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen, μια κίνηση που ενδέχεται να περιορίσει τα αποθέματα στην Ευρώπη ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Το κλείσιμο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτόν το μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος του Ολλανδού υφυπουργού Μεταλλείων.

Την είδηση ακολούθησε το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνονται αύξηση ακόμη και πάνω από 23%

Το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και ραχοκοκαλιά των δημόσιων οικονομικών της Ολλανδίας, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963.

Όμως έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες σεισμούς μεγέθους έως και 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τη δεκαετία του 1980, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει κάποια ζημιά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν. Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα κατέστησαν μη ασφαλή.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα εξάγονται το πολύ 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Groningen, καθώς λειτουργεί σε ελάχιστα επίπεδα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Σχετικά Άρθρα