Τσαπανίδου για Πύλο: Δεν έχω λόγια, είναι σοκ – Να μην γίνεται ο βυθός της θάλασσας τάφος των ανθρώπων

 Τσαπανίδου για Πύλο: Δεν έχω λόγια, είναι σοκ – Να μην γίνεται ο βυθός της θάλασσας τάφος των ανθρώπων

Για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και για το ενδεχόμενο να αναβληθεί το αυριανό debate μίλησε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Ταπανίδου. Η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου και τόνισε πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει συγκλονιστεί από αυτή την τραγωδία που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες. Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ανείπωτη δεν έχω λόγια να το περιγράψω είναι σοκ. Είναι όπως όλα δείχνουν τα στοιχεία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες προσφυγικοί προσφυγικού μεταναστευτικού. Είναι αδιανόητο. Η σκέψη μας είναι κοντά στους ανθρώπους αυτούς και που παλεύουν να σώσουν ψυχές, στους ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο, σε όσους έχουν διασωθεί.

Ελπίζουμε πάντα να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι να βγουν από τη θάλασσα. Εμείς από το πρωί έχουμε στείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα κλιμάκιο, η κυρία Νούκα και ο κύριος Χαρίτσης. Έχουμε αναστείλει όλες μας τις εκδηλώσεις, τις προεκλογικές. Συμπάσχουμε και νομίζω ότι τώρα πρέπει να φανεί και η ανθρωπιά όλων μας. Να στηρίξουμε δηλαδή.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι, είναι κυνηγημένοι, είναι άνθρωποι οι οποίοι πίστευαν ότι στην άλλη μεριά της θάλασσας θα δουν μια ελπίδα.

Και δυστυχώς τώρα με τραγικό τρόπο υπογραμμίζεται και η ανάγκη να βρεθεί μια λύση η οποία θα ανοίξει. Λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι, ασφαλείς οδοί προκειμένου να μπορέσει να γίνεται η μετανάστευση σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να στηριχθούν οι χώρες διέλευσης, οι χώρες στις οποίες καταλήγουν οι άνθρωποι αυτοί, να γίνει μια δίκαιη κατανομή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπάρξει δηλαδή μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστική που θα λύνει το πρόβλημα και δεν θα την αντιμετωπίζει. Η σκέψη μας με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να σωθούν. Και κυρίως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι Και σ αυτό συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτός ο βυθός της θάλασσας, Ο τάφος των ανθρώπων αυτών Είναι αδιανόητη τραγωδία. Είμαστε συγκλονισμένοι».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης του debate λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους η κ. Τσαπανίδου ανέφερε πως: «αν λόγω του εθνικού πένθους τεθεί τέτοιο θέμα και τεθεί θέμα, δηλαδή να μη γίνει αύριο, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το πρόγραμμα του προέδρου, να μετατεθεί, να γίνει, να γίνει την Κυριακή μετά τη λήξη του τριημέρου. Να γίνει την Κυριακή, να γίνει τη Δευτέρα να γίνει εν πάση περιπτώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες, φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα θα συμφωνήσουν στο να γίνει μια αλλαγή στο πρόγραμμα των αρχηγών τους, έτσι ώστε να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη λήξη του εθνικού πένθους, αφού πρώτα έχουμε βοηθήσει τους ανθρώπους».

Ακολούθως απάντησε στα ερωτήματα που της έθεσε ο Γ. Κουβαράς για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Θέλω να έρθουμε τώρα στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Μετά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπατε ότι αλλάζετε εν κινήσει και θέλω να μου πείτε τι ακριβώς έχετε αλλάξει.

Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο βαρύ τώρα να συζητάμε για θέματα προεκλογικού χαρακτήρα. Οδεύουμε ωστόσο προς τις κάλπες. Είναι χρήσιμο να γίνει και αυτή η κουβέντα. Παράλληλα πήραμε τα μηνύματα της κάλπης. Το έχουμε πει, έχουμε πει ότι ακούσαμε τον κόσμο που το φώναξε το μήνυμα του ψηφίζοντας και κάνουμε αυτές τις αλλαγές ενώ φτάνουμε προς τις επόμενες κάλπες, ενώ βρισκόμαστε δηλαδή σε κίνηση. Γιατί πήραμε και το μήνυμα ότι ο κόσμος, οι πολίτες δεν είχαν πάρει με σαφήνεια υπόψη τους, δεν γνώρισαν με σαφήνεια το πρόγραμμά μας. Τι δηλαδή πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι πρόγραμμα υπόσχεται, τι είναι αυτό που θα φέρει ως αλλαγή στη ζωή τους, που θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους με δική μας υπαιτιότητα.

Αλλαγές προσώπων κορυφής. Σκεφτήκατε καθόλου να κάνετε Δηλαδή σκεφτήκατε να πειράξετε τα ψηφοδέλτια, Να το πω έτσι, Να δώσετε κάποιο μήνυμα

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να πάει η κουβέντα στην ουσία του πράγματος. Δηλαδή κόσμος να μάθει μέσα από το δημόσιο διάλογο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εναλλακτικό αυτού της Νέας Δημοκρατίας. Φέρει μια άμεση. Ανακούφιση στις ζωές τους, αυξάνει τους μισθούς, τον βασικό μισθό αλλά παράλληλα βάζει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε χρόνο. Ρυθμίζει τα χρέη του κόσμου, μειώνει, ελέγχει την ακρίβεια.

Λέει ο κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας. Αυτό το λέει για να υπογραμμίσει τo πλεονέκτημα του έναντι του ΠΑΣΟΚ; Γιατί και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας

Είναι όπως το είπατε, όμως είναι πρώην κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που κυβερνούσε την προηγούμενη τετραετία, είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα στιβαρό κόμμα με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως σας είπα, εναλλακτικό αυτού που παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία πολύ πιο ρεαλιστικό, που φέρνει άμεση ανακούφιση. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη θα σας έλεγα ότι είναι συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκίνησε να το κάνει το 2012 όταν στήριξε τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση σε μια περίοδο που εφαρμόστηκαν οι πιο σκληρές αποφάσεις του μνημονίου. Τότε ο κ. Ανδρουλάκης τότε ήταν γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ τότε, ΚΙΝΑΛ, σήμερα, ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είχε μια ευκαιρία αυτός ο κ. Ανδρουλάκης με την απλή αναλογική να στηρίξει αυτή την ιδέα της εκπροσώπησης περισσότερου του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μια κυβέρνηση.

Έτσι όπως το λέτε ή μαζί μας ή συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας

Ο ίδιος είναι ο οποίος πανηγύριζε μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ σημείωνε Ιστορική νίκη η Νέα Δημοκρατία και αυτό μια μικρή άνοδο των ποσοστών του. Εμείς προβληματιζόμαστε μαζί με έναν κόσμο πιο προοδευτικό. Ο ίδιος δείχνει με τη συμπεριφορά του τι κάνει, αλλά είναι δική του υπόθεση. Ωστόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα, τον εναλλακτικό ΣΥΡΙΖΑ το έχει ως κόμμα εξουσίας και μπορώ να το θέλω.

Να έρθω στο άλλο μεγάλο θέμα τώρα των μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει γίνει μεγάλο προεκλογικό θέμα. Κατ αρχάς θέλω να σας ρωτήσω ευθέως Είναι πιστοποιητικό φρονημάτων να πει ένας υποψήφιος ότι είναι Έλληνας μουσουλμάνος πολίτης που σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί δεν λένε οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πολύ απλό για να λήξει το θέμα.;

Γιατί κύριε Κουβαρά μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια ζητώντας η Νέα Δημοκρατία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν, να ανακαλέσουν, να δηλώσουν, να κάνουν δηλώσεις. Σας θυμίζω ότι σήμερα στην εφημερίδα Δημοκρατία στην πρώτη σελίδα, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραντζή, εμφανίστηκε ότι δύο μέρες μόλις πριν τις εκλογές έκανε δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας.

Θα έπρεπε κι εμείς να μπούμε σε μια λογική μαζί του, να ξεκαθαρίσει, να δηλώσει τι να κάνει. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, για ένα εθνικό θέμα και όπως όλα τα εθνικά θέματα είναι ευαίσθητο θέμα. Δεν πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον τρόπο, τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο το διαχειρίζεται η Νέα Δημοκρατία. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε μην μπαίνετε σε τέτοια μονοπάτια, Μην αμφισβητείτε καταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε συλλογικά, διακομματικά, όπως έγινε και στη Διακομματική του 2020 και υπεύθυνα και σοβαρά να τις αντιμετωπίσει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και όχι στα παράθυρα και όχι με χαρτιά, με απόρρητα έγγραφα, ενημερωτικά δελτία άκρως απόρρητα, τα οποία με το οποίο ενημερώθηκε ο κύριος Τσίπρας μετά τις εκλογές.

Μετά τις εκλογές. Διότι εδώ ο κύριος Μουζάλας είπε σήμερα ότι δόθηκε ένα χαρτί για τη Ροδόπη στον κύριο Τσίπρα, αλλά δεν έδωσε σημασία λόγω της άποψης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ισχύει αυτό

Που είπε κατ’ αρχάς ο Μουζάλας. Επειδή χθες άκουγα χωρίς να έχω ακούσει τη δήλωση ότι είπε πριν, δεν είπε ποτέ πριν είπε μετά τις εκλογές δόθηκε το χαρτί. Είναι ψέμα της Νέας Δημοκρατίας ότι είχε ενημερώσει τον κύριο Τσίπρα και το γραφείο του νωρίτερα πριν από τις εκλογές. Είναι ένα από εκείνους που συχνά χρησιμοποιεί Νέα Δημοκρατία και στο θέμα αυτό ακούσαμε άπειρα.

Ισχύει έστω και μετά ότι θεωρείτε αναξιόπιστη την ενημέρωση μέσω site με στοιχεία

Προσέξτε αυτό που φαντάζομαι εννοούσε γιατί αυτό λέμε ο κύριος Μουζάλας. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ. Είδαμε ότι παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και το άκρως απόρρητο επαναλαμβάνω ενημερωτικό δελτίο το οποίο έφτασε στο γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε στη συνέχεια έργαλοποιήθηκε και έγινε στη συνέχεια από τον κύριο Μητσοτάκη. Βολάν σε κανάλια, σε εφημερίδες, σε sites αποσπασματικά, με κοπτοραπτική δηλαδή.

Δεν είναι εργαλειοποίηση αυτή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν θα μπορούσε ο κύριος Μητσοτάκης να κάνει ένα τηλέφωνο, να πάρει ένα τηλέφωνο, να ζητήσει να ενημερώσει επίσημα θεσμικά τον κύριο Τσίπρα αντί να στέλνει ένα χαρτί το οποίο στη συνέχεια ο ίδιος χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί.

Όπως λέτε συχνά για την εργαλειοποίηση, για την προπαγάνδα, για τη χειραγώγηση κτλ. Θέλω να σας ρωτήσω Είχατε πει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν χάσει τις εκλογές σημαίνει ότι ο κόσμος έχει παραπλανηθεί από την προπαγάνδα. Θα το ξανά πείτε τώρα αυτό. Εάν ξανά χάσετε τώρα θα το ξαναδείτε.

Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα της κάλπης τα πήραμε και τον κόσμο τον ακούσαμε. Ακούσαμε δηλαδή ότι και εμείς μέσα από τη συμπεριφορά μας, μέσα από τη στάση που κρατήσαμε, την πολιτική που επιλέξαμε να ασκήσουμε, την επιμονή μας στο θέμα της απλής αναλογικής. Η οποία φαινόταν δεν περπατούσε. Ωστόσο εμείς δεν την στηρίξαμε γιατί πιστεύαμε τότε βαθιά. Δώσαμε το πάτημα στην Νέα Δημοκρατία να χτίσει αφηγήματα πάνω στα οποία πάτησε.

Αναγνωρίζετε και τη δική σας ευθύνη εδώ. Απ’ ότι καταλαβαίνω

Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, μέχρι τη δεύτερη κάλπη, μέχρι τις εκλογές που έρχονται και στο πολύ πιο σύντομο που απομένει να αναγνωρίζοντας τα λάθη μας να βαδίσουμε έτσι πιο καθαρά και ξάστερα.

Σχετικά Άρθρα