Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ – Η πρώτη σύλληψη προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ

 Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ – Η πρώτη σύλληψη προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνελήφθη σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Την είδηση μετέδωσε το CNN. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γουόλτ Νάουτα, ο βοηθός του πρώην προέδρου που κατηγορείται μαζί με τον πρώην πρόεδρο για τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο, παρουσιάστηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος στο Reuters.

Στους κατηγορούμενους συνήθως παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, ενώ μερικές φορές τους περνούν χειροπέδες, αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής συμφωνία για τον Τραμπ και τη Ναούτα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Ο Τραμπ διώκεται για παραβίαση του νόμου για κατασκοπεία, ενώ κούτες με 13.000 έγγραφα είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών προς στοιχειοθέτηση των κατηγοριών.

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, απαριθμεί συνολικά 37 κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου, μεταξύ άλλων περί «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλειας», «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και «ψευδούς κατάθεσης».

Η διαδικασία πριν από την απαγγελία κατηγοριών 

Αφότου έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι και προτού του απαγγελθούν οι καταγγελίες, ο Τραμπ συνελήφθη όπως προβλέπει η διαδικασία.

Ακόμη, ακολουθώντας τη διαδικασία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την ακροαματική διαδικασία. Η απαγγελία κατηγοριών γίνεται χωρίς την παρουσία καμερών στο δικαστήριο και δεν θα μεταδοθεί απευθείας.

Τραμπ: “Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή”

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο δικαστήριο, συνοδεία αυτοκινητοπομπής, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ανέφερε πως η σημερινή είναι “μία από τις πιο θλιβερές ημέρες στην ιστορία της χώρας μας. Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή”.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση καταδίκης του Τραμπ 

Στο επίμαχο ερώτημα εάν ο πρώην πλανητάρχης μπορεί να μπει σε φυλακή, οι πολιτικοί αναλυτές απαντούν «ναι» εάν τελικά κριθεί ένοχος. 

Οι 31 κατηγορίες αφορούν στην εκούσια διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Τέσσερις άλλες κατηγορίες, που αφορούν συνωμοσία και απόκρυψη εγγράφων, επισύρουν μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών η καθεμία.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες – σχέδιο απόκρυψης και ψευδείς δηλώσεις – επισύρουν ποινές πέντε ετών η καθεμία.

Ωστόσο, πρέπει πρώτα να υπάρξει καταδίκη.

Εφόσον κριθεί ένοχος, ο Τραμπ θα ενταχθεί σε ένα διαβόητο κλαμπ που περιλαμβάνει τον Νατζίμπ Ρατζάκ της Μαλαισίας, τους Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ της Γαλλίας, καθώς και την Παρκ Γκουν-χιέ και τον Λι Μιουνγκ-μπακ της Νότιας Κορέας. Όλοι έχουν καταδικαστεί για διαφθορά και για παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία 15 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ο Μπιλ Μπαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τραμπ, είχε κάνει λόγο για την πλέον σοβαρή δικαστική υπόθεση που αντιμετωπίζει ο τελευταίος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του Τραμπ, Τζίμ Τράστι, μιλώντας στο CNNi, ξεκαθάρισε πως ο τέως πρόεδρος ενημερώθηκε αρμοδίως ότι αντιμετωπίζει ομοσπονδιακά αδικήματα που υπάγονται στον νόμο περί κατασκοπίας της χώρας. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτή η υπόθεση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Στόρμι Ντάνιελς, οπότε και η στρατηγική των νομικών συμβούλων του Τραμπ δεν θα είναι το ίδιο συγκρατημένη.

Τον Αύγουστο του 2022, το FBI προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων από το οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο (Παλμ Μπιτς, Φλόριντα). Περίπου τα 100 ήταν διαβαθμισμένα, μολονότι δικηγόρος του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει δικαιολογηθεί για το ότι κράτησε τα έγγραφα, διαβεβαιώνοντας πως τα αποχαρακτήρισε όταν ακόμα κατείχε το αξίωμα, όμως δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό· οι δικηγόροι του δεν έχουν προβάλει τέτοιον ισχυρισμό.

Κάρι Λέικ: «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν όλους, είμαστε τόσο δυνατοί μαζί»

Η πρώην υποψήφιος κυβερνήτης της Αριζόνα, Κάρι Λέικ, σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περιπλανήθηκε ανάμεσα στα ΜΜΕ που είναι έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Λέικ απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του Τραμπ σε μια συγκέντρωση στο West Palm Beach, λέγοντάς τους:

«Δεν μπορούν να μας συλλάβουν όλους, δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν όλους, δεν μπορούν να μας σταματήσουν όλους, είμαστε τόσο δυνατοί μαζί».

Μερικοί υποστηρικτές του Τραμπ έξω από το δικαστήριο σταμάτησαν για να τραβήξουν φωτογραφίες της Λέικ, φωνάζοντας το όνομά της, με έναν να αναφωνεί: «Είναι η διάσημη από την Αριζόνα».

Σχετικά Άρθρα