Ο Τράμπ ενώπιον του Δικαστηρίου για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη βίλα του

 Ο Τράμπ ενώπιον του Δικαστηρίου για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη βίλα του

Στη βίλα του στο Μαρ-αλ-Λάγκο εντοπίστηκαν εκατοντάδες φάκελοι με σημαντικά απόρρητα έγγραφα για την ασφάλεια της χώρας, τα οποία ο πρώην πρόεδρος είχε αποσπάσει από τον Λευκό Οίκο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Σήμερα Τρίτη ο Τράμπ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι προκειμένου να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για παράνομη διατήρηση απόρρητων εγγράφων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία κανονικά. Υποστηρικτές του Τραμπ ετοιμάζουν συγκεντρώσεις υποστήριξης με τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο και όχι μόνο να είναι δρακόντεια, με τον κόσμο να ανησυχεί για ξεσπασμα ταραχών.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος – πρώην ή νυν πρόεδρος των ΗΠΑ – που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος – ή να αναλάβει καθήκοντα, ακόμη και αν κριθεί ένοχος

  • Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαϊάμι, Μανουέλα Μοράλες καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας πως υπάρχει οι εμπειρία για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τεταμένη κατάσταση μπορεί να προκύψει.

«Φέρνουμε αρκετές δυνάμεις για να χειριστούμε πλήθη, από 5.000 έως 50.000 άτομα», πρόσθεσε. «Δεν περιμένουμε κανένα πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι».

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρες, δήλωσε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η αστυνομία της πόλης θα είναι σε θέση να χειριστεί τα πλήθη και τις όποες ταραχές αν συμβούν. «Έχω πλήρη πίστη και πεποίθηση ότι η αστυνομία μας θα έχει το σωστό σχέδιο δράσης και τις κατάλληλες δυνάμεις», είπε ο Σουάρες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

  • Σύμφωνα με το Associated Press, ο Alex Otaola, η κουβανικής καταγωγής περσόνα του YouTube που είναι υποψήφιος για δήμαρχος της κομητείας του Μαϊάμι-Ντέιντ, συγκέντρωσε τους οπαδούς του και θα κάνει την εμφάνιση του για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι η σωτηρία της Αμερικής έρχεται μόνο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί για δεύτερη θητεία, θα συγκεντρωθούμε την Τρίτη», είπε ο Οτάολα σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι απέσπασε χιλιάδες έγγραφα που περιείχαν μερικά από τα πιο ευαίσθητα μυστικά εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021 και τα φύλαξε στο κτήμα του στη Φλόριντα, Mar-a-Lago, σύμφωνα με τον κατηγορητήριο που έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα.

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δείχνουν κουτιά με έγγραφα που είναι αποθηκευμένα σε μια σκηνή αίθουσας χορού, σε ένα μπάνιο και σκορπισμένα σε έναν όροφο αποθήκης. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ είπε ψέματα σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να πάρουν πίσω τα έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, μίλησε σε δημοσιογράφους για πρώτη φορά μετά την είδηση ​​της κατηγορίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ρωτήθηκε θεωρεί «καλό» για τον πρώην πρόεδρο να αποθηκεύει απόρρητο υλικό σε κουτιά σε ένα μπάνιο. Και απάντησε:

«Δεν γνωρίζω. Είναι καλή εικόνα να έχεις κουτιά σε γκαράζ που ανοίγουν συνέχεια; Μια πόρτα μπάνιου κλειδώνει».

Ως υπεύθυνο για την δίωξη του πάντως ο Τραμπ, δείχνει τον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να υπονομεύσει την εκστρατεία του για την προεδρία. Ο Μπάιντεν έχει κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση και αρνείται κάνει κάποιο σχόλιο.

«ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Truth Social» πριν απογειωθεί για την πτήση που διήρκησε λιγότερο από τρεις ώρες και μετέβη στο Μαϊάμι.

  • Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μείνει άπραγος σε περίπτωση που επανεκλεγεί το 2024. Έχει υποσχεθεί να διορίσει «έναν πραγματικό ειδικό εισαγγελέα» που θα «κυνηγάει» τον Τζο Μπάιντεν και την οικογένειά του, εάν κερδίσει ξανά τις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Σμιθ, ο ειδικός σύμβουλος που ηγείται της εισαγγελίας, έχει μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από άλλους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τους πολιτικούς παράγοντες. Ο ίδιος, ερευνά επίσης την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του από τον Μπάιντεν το 2020.

Σχετικά Άρθρα