Ραγδαίες εξελίξεις για τη Ροδόπη/Θεσμική παρέμβαση Τσίπρα στον Σαρμά – Ζητά εξηγήσεις μετά τη δήλωση Μητσοτάκη και την επίσκεψη Μπακογιάννη (vid)

 Ραγδαίες εξελίξεις για τη Ροδόπη/Θεσμική παρέμβαση Τσίπρα στον Σαρμά – Ζητά εξηγήσεις μετά τη δήλωση Μητσοτάκη και την επίσκεψη Μπακογιάννη (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα στις 9.30 το πρωί για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις σε θεσμικό επίπεδο καθώς η Ν.Δ. επιμένει να μιλάει για «ανθέλληνες» και σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για φερόμενες παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τη Ν.Δ. για «άθλιες κυπατζίδικες πρακτικές διαστρέβλωσης και κοπτοραπτικής, με διαρροές για “ανθέλληνες” και “προδότες”» αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη για «λογικές μαφίας», με αφορμή τις δηλώσεις της σε κατοίκους μειονοτικού χωριού την Παρασκευή.

Όπως επίσης, είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για το θέμα όπου διερωτάται αν «ο Διοικητής της ΕΥΠ δεν αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει στοιχειωδώς ό,τι έμεινε από το κύρος της» και αν «για την υπηρεσιακή Κυβέρνηση είναι ανεκτά αυτά τα επικίνδυνα προεκλογικά παιχνίδια στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης».

Σε συνέντευξή του στο TRT, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι πήγε στη Ροδόπη και απείλησε την μειονότητα, κάνοντας λόγο για «λογικές μαφίας».

«Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ, θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι’ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης τόνισε ότι «μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ’ όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα;» διερωτήθηκε σκωπτικά. Και υπογράμμισε πως «είναι ντροπή για 10-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο αυτό που κάνει η Ν.Δ.» και «αδίστακτη» αυτή την επιλογή. «Για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη, δημιουργεί ένα ζήτημα διχασμού στην τοπική κοινωνία και θυμίζει παλαιότερες εποχές, που έθεταν τη μουσουλμανική μειονότητα σε πολιορκητικό κλοιό. Ολοι γνωρίζουμε ότι εδώ και 45 χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα στη Θράκη από την πλευρά του τουρκικού προξενείου. Κανένα κόμμα δεν κατηγόρησε ποτέ κάποιο άλλο επειδή εξέλεξε ένα μουσουλμάνο βουλευτή. 

»Είναι γνωστό ότι στη Θράκη δεν εκλέγονται μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκλέγονται και βουλευτές άλλων κομμάτων. Είναι γνωστό ότι εκτός από βουλευτές εκλέγονται και περιφερειάρχες, δήμαρχοι, είναι γνωστό, και μάλιστα δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες τις προηγούμενες ημέρες του περιφερειάρχη της Ν.Δ., της υποψήφιας μουσουλμάνας βουλευτού της Ν.Δ. σε γεύματα προεκλογικά με τον Τούρκο πρόξενο και με τους ψευτομουφτήδες. Το 2020 δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, η οποία κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής. Αντί να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, θα ανοίξουμε τώρα αυτή την αντιπαράθεση και με αυτούς τους όρους; Για εμάς η γραμμή είναι ξεκάθαρη: με την πατρίδα δεν παίζουμε. Ελπίζω να το πιστεύουν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» απάντησε σε ερώτηση για το αν ήξερε «για κάποιες προνομιακές σχέσεις του εκεί υποψηφίου με το τουρκικό προξενείο κ.λπ.»

Χαρακτήρισε μάλιστα «κυπατζίδικες» αυτές τις λογικές, τονίζοντας ότι «με βρίσκουν αντίθετο». Και επανέλαβε ότι «είναι επικίνδυνες, γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις, δεν θα τελειώσουμε εδώ». «Νομίζω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που επιχειρείται και χωρίς λόγο. Ο μόνος λόγος είναι η αλαζονεία και η έπαρση να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη την επόμενη ημέρα. Και δείχνει πολλά αυτό κατά την άποψή μου. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, και η Ν.Δ. Δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές. Θέλει παντοδυναμία».

«Δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης πρέπει να τελειώσουν αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κατηγορώντας εκ νέου τον Αλ. Τσίπρα ότι είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά ότι το τουρκικό προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που απέφυγε να αναφερθεί στον “εκλογικό εκβιασμό” της αδελφής του στη Ροδόπη, είπε ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε, με ανακοίνωσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν πριν τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες.

Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της «τουρκικής» μειονότητας;»

Την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σχετικά Άρθρα