Επίσκεψη Μητσοτάκη στο σπίτι πρώην αστέγου – Το διαφορετικό 10λεπτο σποτ της ΝΔ

 Επίσκεψη Μητσοτάκη στο σπίτι πρώην αστέγου – Το διαφορετικό 10λεπτο σποτ της ΝΔ

Μία συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Κώστα Ζ., έναν πρώην άστεγο, ο οποίος επωφελήθηκε από προγράμματα της πολιτείας προκειμένου να επανενταχθεί στην κοινωνία και πλέον ζει σε σπίτι στο Πέραμα ενώ εργάζεται για να συμπληρώσει τα ένσημά του και να συνταξιοδοτηθεί, είναι το 10λεπτο προβολής της Νέας Δημοκρατίας στην τηλεόραση, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. To ημερολόγιο έγραφε 22 Ιανουαρίου 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν ως πρωθυπουργός απρόσμενα στον προβλήτα Ε7 του Λιμανιού του Πειραιά για να συναντήσει τους άστεγους συνανθρώπους μας που διέμεναν στο σημείο.

Ανάμεσά τους και ο Κώστας Ζ. Ο κύριος Κώστας, μια φιγούρα γνωστή για όλους όσοι είχαν περάσει από εκεί. Ετών 63, με καταγωγή από την Ξάνθη. Εκεί πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του καθώς δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά, φτάνοντας δε στο σημείο να δίνει εργασία ακόμη και σε 25 υπαλλήλους στις επιχειρήσεις που διατηρούσε. Κι όμως, η ζωή του πήρε μια αναπάντεχη τροπή που τον οδήγησε σε καθεστώς αστεγίας στην Αθήνα.

«Σε μια στιγμή όλα χάθηκαν»

Ο κύριος Κώστας, όπως τότε είχε αναφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβιούσε ήδη 1,5 χρόνο στην προβλήτα και θέλησε να μοιραστεί μαζί του τα προβλήματα «της οικογένειάς του», όπως αποκαλούσε τους ανθρώπους που είχαν μετατρέψει την προβλήτα σε σπίτι τους. Προβλήματα που αναζητούσαν λύση όπως εκείνο της στέγης, της παροχής φαγητού, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και της εργασίας. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακούσει τον κ. Κώστα πολύ προσεκτικά και είχε δεσμευτεί ότι και με τη δική τους θέληση αυτά θα αλλάξουν.

Τον Νοέμβριο του 2022 αυτό συνέβη για τον κ. Κώστα. Ο ίδιος τώρα ένιωθε έτοιμος να πάρει τη ζωή στα χέρια του και μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» βρέθηκε σπίτι στα Καμίνια για εκείνον αλλά και μια δουλειά από συμβαλλόμενους από το πρόγραμμα εργοδότες που ανταποκρίνεται στις ικανότητες του και την ηλικία του. Ήδη, έχουν συμπληρωθεί επτά μήνες ως ωφελούμενος του προγράμματος και η ζωή του, πλέον, έχει αλλάξει δραστικά.

«Σε μια στιγμή όλα χάθηκαν», συνήθιζε ο κ. Κώστας να ομολογεί. Αλλά σε μια επόμενη μπορεί και όλα να αρχίζουν ξανά.

«Πήρα θάρρος όταν σας είδα παραμονή Χριστουγέννων να κατέβετε στο λιμάνι, όχι για το θεαθήναι, αλλά το εννοήσατε, καθίσατε και συζητήσατε μαζί μας», είπε. Από πλευράς του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως η ιστορία του κ. Κώστα αλλά και άλλων που έχουν χρησιμοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα έχουν σημαντική αξία.

Σχετικά Άρθρα