Δίκη Άλκη: “Λειτούργησαν σαν εγκληματική οργάνωση – Πρέπει να βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί” είπε ο Αλέξης Κούγιας

 Δίκη Άλκη: “Λειτούργησαν σαν εγκληματική οργάνωση – Πρέπει να βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί” είπε ο Αλέξης Κούγιας

«Δεν είναι μια δίκη οπαδική. Δεν είναι μια δίκη ανθρωποκτονίας απλώς, είναι μια δική που καθορίζει τις συνθήκες συμπεριφοράς μεγάλης μερίδας του λαού. Είναι μια εμβληματική δίκη» είπε μεταξύ άλλων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την οικογένεια του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που λειτούργησαν οι 12 παραπέμπει σε χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης.

«Όλοι συμφώνησαν να χτυπήσουν. Έχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερες προσωπικότητες. Όλοι μαζί το αποφάσισαν. Όλοι μαζί το εκτέλεσαν. Υπάρχει κοινός δόλος και κοινή επιδίωξη του αποτελέσματος. Πρέπει να δούμε όμως ποιοι είναι και οι ηθικοί αυτουργοί».

Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, επεσήμανε πως δεν έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο, δώδεκα νέα παιδιά να συμφωνήσουν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. «Η ευθύνη σας προς τους κατηγορουμένους είναι η σημαντικότερη. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να αδικηθεί κάποιος, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσβάλλεις τους γονείς του θύματος. Το θύμα, δεν μπορεί να μιλήσει στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μπορεί να μας περιγράψει, όταν τον χτυπούσαν με μαχαίρια, δρεπάνια, στειλιάρια, τι ακριβώς συνέβαινε. Δεν μπορεί να περιγράψει τον τρόμο του, όταν είδε τους κατηγορουμένους να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο με τα χειρότερα όπλα. Δεν μπορεί να μας περιγράψει, πώς ήταν, όταν τα άλλα παιδιά τον άφησαν μόνο του για να τρέξουν να σωθούν. Δεν μπορεί να μας πει τις τελευταίες του σκέψεις, τι σκεφτόταν; Την αδερφή του; Τους γονείς του; Δεν μπορεί να μας τα περιγράψει αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παραπλανήσουν την δικαιοσύνη και τους συγγενείς, αποδομώντας τις καταθέσεις τους.

Απευθυνόμενος στην έδρα αναρωτήθηκε «υπάρχει έστω μια στιγμή που δάκρυσε κάποιος από τους κατηγορουμένους; Είδατε ενα βλέμμα συμπόνιας στην οικογένεια του Άλκη ή στα υπόλοιπα θύματα; Ακούσατε ποτέ, έστω έναν να πει “τιμωρείστε μας, κατασφάξαμε ένα παιδί”;».

Σε ότι αφορά τους ιατροδικαστες- τεχνικούς συμβούλους και τις εκθέσεις τους είπε στο δικαστήριο: «Μπορείτε να αγνοήσετε την ιατορικαστική έκθεση της κ. Κοβάτση και να δεχθείτε του κ. Λέων και των υπολοίπων, μπορείτε να δεχθείτε τα πάντα, αλλά θα πρέπει όταν βγείτε από αυτή την αίθουσα να κοιμάστε ήσυχοι, ότι δεν αδικήσατε κανέναν».

Ο κ. Κούγιας έκανε ειδική αναφορά και στην στάση της κ. Εισαγγελέας «Καταπληκτική εισαγγελική εισήγηση η οποία σπανίζει. Τίμησε την έδρα την εισαγγελική, Κάθε λέξης της είχε επιχειρήματα».

Αναφερόμενος στους γονείς του Άλκη τόνισε ότι το σπίτι τους έχει μετατραπεί σε οικογενειακό μαυσωλείο.

Σημειώνεται ότι μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που απλώθηκε σε τρεις ημέρες και είχε διάρκεια 18 ώρες -καθαρός χρόνος- η εισαγγελέας προτείνει να κριθούν ένοχοι οι εννέα για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ένας ως ηθικός αυτουργός στις παραπάνω πράξεις και οι δύο για συνέργεια στις πράξεις αυτές.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα