Politico/Ανάλυση: ”Τι συμβαίνει με την συμμορία των 11 του σκανδάλου Qatar Gate – Έκπτωτη αστέρας η Εύα Καϊλή”

 Politico/Ανάλυση: ”Τι συμβαίνει με την συμμορία των 11 του σκανδάλου Qatar Gate – Έκπτωτη αστέρας η Εύα Καϊλή”

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η βελγική αστυνομία έβαλε στο στόχαστρο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα ξεδιπλώνοντας ένα σκάνδαλο στον πυρήνα της Ευρώπης. Έξι μήνες περίπου μετά και ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη το Politico χαρτογραφεί τους 11 φερόμενους πρωταγωνιστές του Qatar Gate.

Όπως γράφει το Politico,το σκάνδαλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής περιπέτειας του Χόλιγουντ. Υπήρχαν κατάσκοποι, μυστικές συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, ένα λαμπερό πολιτικό ζευγάρι  που έχασε πολλά αλλά κυρίως οι ισχυρισμοί ότι το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είχαν εισχωρήσει βαθιά στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ, διαφθείροντας Ευρωπαίους βουλευτές με μετρητά αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Έξι μήνες μετά από το πρώτο χτύπημα των βελγικών Αρχών στις 9 Δεκεμβρίου, αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές έχουν περάσει χρόνο πίσω από τα κάγκελα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο. Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

Όπως αναφέρουν Βέλγοι εισαγγελείς, στη εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά κάθε μήνας που περνάει, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις – μεταξύ άλλων και για το τι πραγματικά πήραν ως αντάλλαγμα οι άνθρωποι που φέρονται να μοίρασαν τέτοια υπέρογκα ποσά.

Αντόνιο Παντσέρι – Ο επικεφαλής

Ο Αντόνιο Παντσέρι βρέθηκε στη φυλακή από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Ο ίδιος  ρι παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να κατονομάσει ονόματα σε μια συμφωνία ομολογίας που συνήψε με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή. Η σύζυγος και η κόρη του, που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία, αφέθηκαν επίσης ελεύθερες.

Στις καταθέσεις του «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων από τις τρεις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στα 15 χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018, υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ, όπως αποκάλυψε το Politico.

Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πείθοντας με αξιοσέβαστα ονόματα να ενταχθούν στο επίτιμο διοικητικό της συμβούλιο.

Ο Παντσέρι βρίσκεται σήμερα σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες.

Εύα Καϊλή – Η έκπτωτη αστέρας

Για την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, την οποία παρομοιάζει με ένα έκπτωτο αστέρι, το Politico γράφει:

Η γοητευτική τηλεπαρουσιάστρια που έγινε πολιτικός είχε μια ανοδική πορεία, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Εκείνη τη μοιραία ημέρα του Δεκεμβρίου, παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, προτού τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω με τα προφανώς παράνομα έσοδα. Οδηγήθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες ημέρες έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές της θέσεις.

Η Καϊλή είχε εκφωνήσει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είχε πιέσει άλλους ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και είχε εμφανιστεί σε μια ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ, στην οποία δεν είχε λόγο να δώσει το παρών.

Όμως, από την αρχή υποστήριξε την αθωότητά της, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο, κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε πως είχε κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι Αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρα.

Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερη υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού και σχεδιάζει μια απίθανη πολιτική επιστροφή στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομάδα των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της.

Αλλά χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη δίκη του Qatar Gate να εκκρεμεί ενώ είναι σε εξέλιξη και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την αφήγηση της και από κακοποιός να εμφανιστεί ως θύμα, μοιάζει με αδύνατη αποστολή.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ο οποίος είναι σύντροφος της Εύας Καϊλή και πατέρας της κόρης τους, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και τον Αντόνιο Παντσέρι.

Οι δύο Ιταλοί γνωρίζονται από παλιά, με τον Τζιόρτζι να λειτουργεί για χρόνια ως διερμηνέας και μεταφορέας της τσάντας του Παντσέρι. Ο Τζιόρτζι συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Εύα Καϊλή τον Δεκέμβριο, παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα του Qatar Gate αλλά πλέον είναι εκτός φυλακής και ζει κάτω από την ίδια στέγη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Μαρκ Ταραμπέλα – Ο τοπικός αντιήρωας

Το τέταρτο πρόσωπο που εμπλέκεται είναι ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα κατηγορείται ότι δέχθηκε δώρα. Ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις διεργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα και υποστηρίζει την αθωότητά του από την στιγμή της εφόδου στο σπίτι του παρουσία της προέδρου του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Μάιο.

Συνελήφθη τον Φεβρουάριο και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο και τώρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «έχει επιστρέψει να κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: να εκφωνεί ομιλίες σε μια άδεια Ολομέλεια».

Αντρέα Κοτζολίνο

Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, η περίπτωση του Αντρέα Κοτζολίνο είναι η πιο περίεργη. Και αυτό γιατί δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για τους ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε ψηφίσματα σε χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα χρήματα. Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Μετά από έναν «πόλεμο» γραφειοκρατίας ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία, αποφασίστηκε η έκδοσή του στο Βέλγιο αν και ο Κοτζολίνο έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας – αν χάσει, όμως, τότε θα μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Αμπντεραχίμ Ατμούν

Ως πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Ατμούν ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του κυκλώματος διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το Politico, ο Μαροκινός πολιτικός εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

Ο Ατμούν έχει επιστρέψει στο Μαρόκο από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και έκτοτε είναι πολύ διακριτικός για την υπόθεση.

Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά την φερόμενη εμπλοκή του στο Qatar Gate και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

Ο «ντόκτορ Άλι» δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας του Κατάρ να κερδίσει φίλους ενώ ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκε ως καλεσμένο στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους το σκανδάλου.

Νικολό Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Νικολό Ταλαμάνκα ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΜΚΟ No Peace Without Justice, συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε από τους πρώτους. Τον Φεβρουάριο, όμως, αφέθηκε ελεύθερος, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ρόλο του μετά την ομολογία Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του είχε νοικιάσει χώρο γραφείων στη ΜΚΟ του Παντσέρι και εμφανιζόταν να έχουν ίδιο χορηγό την Human Rights Foundation. Η οργάνωσή του αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στο σκάνδαλο.

Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια

Η εισαγγελία του Βελγίου έβαλε στο στόχαστρο και την λογίστρια του Παντσέρι που φέρεται πως τον βοήθησε να διακινήσει παράνομο χρήμα. Αυτό το έκανε με τον βοηθήσει στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy, η οποία μάλιστα είχε παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα ενώ την κατάσταση έχει περιπλέξει η εν εξελίξει ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές αρχές και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία της.

Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

Ο Βισεντίνι ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο Βισεντίνι παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι -χρήματα που του δόθηκαν ως μετρητά σε φακέλους του Άγιου Βασίλη.

Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά την θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Μαρία Αρενά – Η «επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι

Τέλος, η Μαρία Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτης του Παντσέρι με την ίδια να κάνει λόγο για «επαγγελματική φιλία».

Η ευρωβουλευτής από το Βέλγιο ούτε ανακρίθηκε ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της με την ίδια να δηλώνει ότι είναι αθώα, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatar Gate και ότι συνεχίζει το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αρενά ήταν από τους πρώτους στους οποίους τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψη του συντρόφου της στις 9 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή που αντικατέστησε τον Παντσέρι ως επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΕΚ το 2019.

Σχετικά Άρθρα