Γιβραλτάρ: Όρκα επιτέθηκε σε σκάφος και ξερίζωσε το πηδάλιο – Σοκαρισμένο το πλήρωμα (vid)

 Γιβραλτάρ: Όρκα επιτέθηκε σε σκάφος και ξερίζωσε το πηδάλιο – Σοκαρισμένο το πλήρωμα (vid)

Άναυδο έμεινε το πλήρωμα θαλαμηγού που έπλεε στα στενά του Γιβραλτάρ όταν μια φάλαινα όρκα επιτέθηκε στο σκάφος τους καταστρέφοντας και τα δυο πηδάλια με τα σαγόνια της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, το καταμαράν «Bali 4.8» δέχθηκε επίθεση από όρκες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον περασμένο Απρίλιο με αποτέλεσμα, να διαλυθούν και τα δύο πηδάλιά του. Στο βίντεο που δημοσίευσε η εταιρεία «Catamaran Guru» στο Instagram βλέπουμε μία από τις όρκες που είχαν περικυκλώσει το σκάφος να δαγκώνει και να κόβει με τα δόντια της κομμάτι του πηδαλίου της θαλαμηγού μήκους 14,6 μέτρων.

Αυξάνονται οι επιθέσεις φαλαινών στην περιοχή

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αρκετά συχνά επιθέσεις από αυτό το είδος φάλαινας σε σκάφη που πλέουν στην περιοχή, ανησυχώντας skipper και πληρώματα. Ο καπετάνιος που έχει βιώσει ξανά επιθέσεις από όρκες στην περιοχή, είπε ότι πρόσεξε πως το σκάφος κινούνταν κάπως περίεργα και λίγο αργότερα αντιλήφθηκε ότι το είχαν περικυκλώσει 4-5 φάλαινες.

«Είναι πανίσχυρα και έξυπνα πλάσματα»

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “όχι πάλι”. Είπα στα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν ψύχραιμα. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πανίσχυρα και έξυπνα πλάσματα», είπε ο 61χρονος Τσέχος skipper, Ντάνιελ Κριτζ.

Ο Κριτζ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση φαλαινών που είχε αντιμετωπίσει το 2020, αυτή τη φορά το κοπάδι έδρασε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι όρκες προσέγγισαν πιο ήσυχα το σκάφος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαν καταστρέψει και τα δύο πηδάλια. «Ήταν σαν να ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. Δεν άγγιξαν τίποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Νταν και το πλήρωμά του κατάφεραν να φτάσουν σε ένα κοντινό λιμάνι, όπου παρέμειναν 10 μέρες περιμένοντας να παραδοθούν τα νέα πηδάλια.

Σχετικά Άρθρα