Ξαφνικό θέμα με τη Βιολογία στις Πανελλαδικές

 Ξαφνικό θέμα με τη Βιολογία στις Πανελλαδικές

Οι καθηγητές μιλούν για θέματα στη Βιολογία, που είχαν πρόβλημα διατύπωσης και εναλλακτικής απάντησης, ενώ υπογράμμισαν ότι οι τρεις ώρες, δύσκολα επαρκούσαν για τις απαντήσεις των μαθητών, γεγονότα που δυσκόλεψαν τους μαθητές. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στην οποία τονίζεται ότι:

«Τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας Ομάδας Προσανατολισμού των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης. Το περιεχόμενο των θεμάτων είναι αντίστοιχο με θέματα παλαιότερων ετών και αναμένεται να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με κριτική σκέψη, οι οποίοι/ες θα πρέπει να αιτιολογήσουν επαρκώς τις απαντήσεις τους.

«Ωστόσο, υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό ανάκληση κειμένου, μη σύνηθες τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα Α4 είχε πρόβλημα στη διατύπωση, ενώ το ερώτημα Γ3 επιδέχεται και δεύτερης εναλλακτικής απάντησης με βάση τη γενικότητα στη διατύπωση της ερώτησης. Το θέμα Δ και ειδικά το Δ4 αποτιμά λιγότερο τη βιολογική γνώση και περισσότερο τη δεξιότητα εντοπισμού αλληλουχιών νουκλεοτιδίων.

Αυτό δεν εξασφαλίζει την αναγκαία βαθμολογική διάκριση ανάμεσα στους μαθητές/τριες που έχουν εμβαθύνει στη βιολογική γνώση και εκείνους/ες που έχουν τεχνικές δεξιότητες. Με βάση τα παραπάνω ο χρόνος εξέτασης κρίνεται οριακά επαρκής».

Από την πλευρά τους και οι μαθητές διαμαρτύρονται τόσο για τα θέματα Α1 και Α4 καθώς θεωρούν ότι ήταν δύσκολα και είχαν ασάφειες και γι΄ αυτό ζητούν βαθμολόγηση με επιείκεια

  • Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας μέχρι αυτή τη στιγμή όλες οι διαδικασίες των εξετάσεων κυλούν χωρίς προβλήματα, ενώ η βαθμολόγηση των γραπτών προχωρά κανονικά.

Συνεπώς, εκτός απροόπτου έως το τέλος του μήνα Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις βαθμολογικές τους επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα και έως τις αρχές του Ιουλίου θα πάρουν τους βαθμούς τους και οι μαθητές που θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν όλοι να συμπληρώσουν το οριστικό μηχανογραφικό δελτίο.

Πάντως, και φέτος οι υποψήφιοι αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων τους μιας και πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία.

Υπολογισμός μορίων

Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ θα είναι διαθέσιμη, όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί, στην ακόλουθη ιστοσελίδα (πατώντας ΕΔΩ).