Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε στο “κόκκινο” της έντασης με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 – Τι είπε για τα Ραφάλ

 Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε στο “κόκκινο” της έντασης με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 – Τι είπε για τα Ραφάλ

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» στο ΣΚΑΙ ήταν ο πρώην υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και αναφέρθηκε στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων την επόμενη μέρα της εκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στον εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

«Θα χαραχθεί νέα πορεία στις γεωπολιτικές σχέσεις», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και επισήμανε πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει ηρεμία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά δεν λείπουν και οι φωνές που δημιουργούν εντάσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε

Σε άλλο σημείο, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε πως ο εκσυγχρονισμός των εξοπλισμών της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και αναφέρθηκε σε συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Με τον κ. Ακαρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» είπε.

Υπήρξαν όμως και περίοδοι που οι τόνοι ανέβηκαν πολύ ανάμεσα στις δύο χώρες με τον κ. Παναγιωτόπουλο να αναφέρεται στο καλοκαίρι του 2020, όταν όπως είπε οι στόλοι των δύο χωρών βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση στο Αιγαίο.

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη» ανέφερε. Τόνισε επίσης, πως η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει.

Επίσης, ο κ, Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες που ήταν τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 και η διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε.
Μια δύσκολη περίοδος ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;» ανέφερε ο κ. Παναγιώτοπουλος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

Όσον αφορά τα σύνορα στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είπε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση των κατά μηκών των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ο φράχτης κάνει σίγουρα τη δουλειά του».

«Ενοχλεί τους Τούρκους ότι πήρε πόντους η Αλεξανδρούπολη. Αλλά η Αλεξανδρούπολη και η αμερικάνικη παρουσία εκεί δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε επιθετικότητα προς την Τουρκία» κατέληξε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα