Την αποτελεσματικότητα θεραπείας για την Ψωρίαση αποδεικνύουν δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής

 Την αποτελεσματικότητα θεραπείας για την Ψωρίαση αποδεικνύουν δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής

Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», Νικόλαος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής LΕΟ Pharmaceutical Hellas, Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΑΕ, Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Δερματολογική Κλινική ΕΣΥ, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός»

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση, συστηματική, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος, η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Άτομα με ψωρίαση, ιδιαίτερα εκείνα που εμφανίζουν σοβαρότερα συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών, χρόνιων ή /και απειλητικών για τη ζωή συσχετιζόμενων νοσημάτων: σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα και κατάθλιψης, καθώς η ψυχολογική επιβάρυνση από τη νόσο είναι πολύ μεγάλη ιδιαίτερα στους πάσχοντες από σοβαρότερου βαθμού Ψωρίαση, που είναι και πολύ εμφανής και με περισσότερη βαρύτητα στην ποιότητα ζωής τους.

Οι παλαιότερες θεραπείες για τη νόσο ήταν πολύ συχνά αναποτελεσματικές στην ύφεση των συμπτωμάτων (δεν μιλάμε για ίαση στη νόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί). Ευτυχώς, η πρόοδος των τελευταίων 30 ετών και στην κατανόηση της νόσου και η ταυτόχρονη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, οδήγησαν στην ανάπτυξη νεότερων φαρμάκων που έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω από την αντιμετώπιση της Ψωρίασης.

«Η καλύτερη γνώση της παθογένειας της ψωρίασης τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών, όπως οι βιολογικοί παράγοντες, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες ασθενών και θεραπόντων ιατρών, για πλήρη δερματική κάθαρση, γρήγορα και σε βάθος χρόνου με ασφάλεια», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΑΕ, κ. Ιωάννης Μπάρκης, και δηλώνει στο libre: «Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τελείως από τα συμπτώματα μεγάλη μερίδα ασθενών μας, που νιώθουν ευγνωμοσύνη απέναντι σε θεραπείες που τους επιτρέπουν με μία ένεση κάθε 15 ημέρες να είναι σχεδόν απόλυτα «δερματικά καθαροί» από τη νόσο».

Το Brodalumab επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των διεθνών κλινικών μελετών και στην καθημερινή κλινική πράξη στην Ελλάδα

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Μπάρκης, κατά την παρουσίαση των κλινικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση του βιολογικού παράγοντα Brodalumab για τη θεραπεία της Ψωρίασης στην Ελλάδα. Tα στοιχεία προέρχονται από πλήθος Ελληνικών δημοσιευμένων δεδομένων καθημερινής κλινικής πρακτικής (RWEs – Real World Evidence) και αναδεικνύουν τα σημαντικά χαρακτηριστικά της θεραπείας και σε πραγματικές συνθήκες σε ασθενείς, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των διεθνών κλινικών μελετών και την καινοτομία του Brodalumab.

Σύμφωνα με τα δεδομένα το Brodalumab διαθέτει/παρέχει:

· Καινοτόμο μηχανισμό δράσης: δεσμεύοντας την υπομονάδα Α του υποδοχέα της IL-17 και αναστέλλοντας τη δράση πολλαπλών προφλεγμονωδών κυτταροκινών της οικογένειας IL-17, όπως την c, IL-17F, του ετεροδιμερούς IL-17A/F, της IL-17C και της IL-E(25), με αποτέλεσμα την αναστολή της φλεγμονής και των κλινικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψωρίαση.

· Υψηλά επίπεδα δερματικής κάθαρσης: Διπλάσιος αριθμός ασθενών επιτυγχάνει PASI (= Psoriasis Area and Severity Index) 100 τη 12η εβδομάδα συγκριτικά με το ustekinumab (44% vs 22% αντιστοίχως) με 56% των ασθενών να επιτυγχάνει PASI 100 την 52η εβδομάδα.

· Ταχεία έναρξη δράσης: 1 στους 4 ασθενείς πετυχαίνουν εμφανή αποτελέσματα PASI 75 από τη 2η εβδομάδα, ενώ σε 6,9 εβδομάδες για το 25% των ασθενών επιτυγχάνεται πλήρης δερματική κάθαρση – PASI 100.

· Παρατεταμένη ανταπόκριση: 2 χρόνια μετά την έναρξη θεραπείας με Brodalumab άνω του 60% των ασθενών επιτυγχάνει PASI 100. 5 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, ~60% των ασθενών επιτυγχάνει PASI 100.

Υψηλά επίπεδα δερματικής κάθαρσης ήδη από τον 1ο μήνα θεραπείας

Τα χαρακτηριστικά του Brodalumab αξιολογήθηκαν σε πάνω από 600 Έλληνες ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στη καθημερινή κλινική πρακτική.
Μέσα από πλήθος μελετών παρατήρησης της Ελληνικής κλινικής Πρακτικής, αναδείχθηκε πως η θεραπεία με Brodalumab πρόσφερε σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δερματικής κάθαρσης ήδη από τον 1ο μήνα θεραπείας, τα οποία συνέχισαν να διατηρούνται υψηλά ακόμα και μετά από 2 χρόνια θεραπείας, με πάνω από 80% των ασθενών να έχουν πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100). Επιπλέον, το 84% των ασθενών παρέμενε σε θεραπεία με Brodalumab μετά από 2 χρόνια θεραπείας αναδεικνύοντας τόσο την υψηλή αποτελεσματικότητα και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του Brodalumab όσο και την σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η ελληνική εμπειρία από την καθημερινή κλινική πρακτική κατά τη διαχείριση ασθενών με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας επιβεβαίωσε ότι η θεραπεία με Brodalumab προσφέρει ταχεία και πλήρη δερματική κάθαρση σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ασθενών, όπως αυτό καταγράφεται τόσο από τους κλινικούς δείκτες όσο και από τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Η σημασία των καινοτόμων θεραπειών για τη βέλτιστη διαχείριση της ψωρίασης

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», κ. Αλέξανδρος Στρατηγός: «Είναι σημαντικό για τους ασθενείς και για τους Δερματολόγους, στην προσπάθεια για βέλτιστη διαχείριση της ψωρίασης να έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα σύγχρονες και καινοτόμες θεραπείες που να προσφέρουν υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα», είπε στο libre, ο κ. Στρατηγός υπογραμμίζοντας το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχείας έναρξης δράσης του Brodalumab της πλήρους δερματικής κάθαρσης και της παρατεταμένης ανταπόκρισης στη θεραπεία, τονίζοντας ότι η σύσταση των θεραπόντων είναι η τήρηση της θεραπείας, η μη διακοπή χωρίς λόγο από τον ασθενή ώστε να διατηρούνται τα καλά αποτελέσματα και η υψηλή ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία.

Ο μηχανισμός δράσης και τα κλινικά οφέλη του Brodalumab

Ενδιαφέροντα δεδομένα για το θέμα παρουσίασε από την πλευρά του ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Δερματολογική Κλινική ΕΣΥ Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», κ. Παντελής Παναγάκης: «Η ανάπτυξη όλων των πρόσφατων βιολογικών παραγόντων εστιάζει στο μονοπάτι IL-17/1L-23 αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της IL-17 στην παθογένεια της ψωρίασης. Όμως η IL-17 δεν είναι μια κυτταροκίνη αλλά μια οικογένεια 6 ισομορφών, 4 εκ των οποίων υπερεκφράζονται στο ψωριασικό δέρμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή τη διαιώνιση της φλεγμονής. Το Brodalumab στοχεύει στην αναστολή της IL-17, αλλά με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης, επειδή δρα σε επίπεδο υποδοχέα αναστέλλοντας έτσι όλες τις παθογόνες ισομορφές της οικογένειας της IL-17A από όποια πηγή και αν παράγονται. Αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται πως κάνει τη διαφορά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, αλλά και σε επίπεδο ταχύτητας έναρξης δράσης και μακροχρόνια διατήρησης του οφέλους. Πολύ σημαντική είναι η επιβεβαίωση που προέρχεται μέσα από το πλήθος των Ελληνικών δημοσιευμένων δεδομένων καθημερινής κλινικής πρακτικής (RWEs – Real World Evidence) που αναδεικνύουν τα σημαντικά χαρακτηριστικά του φαρμάκου και σε πραγματικές συνθήκες σε Έλληνες ασθενείς».

Σχετικά Άρθρα